S-au împlinit 80 de ani de la un moment dureros din istoria românilor: masacrul din Lunca Prutului. În noaptea de 06 spre 07 februarie 1941, un grup compact de 400 de români din nordul Bucovinei, din satele Coteni, Buda, Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala au încercat să treacă granița pe râul Prut înghețat, informează Basilica.
Când s-au apropiat de graniță, majoritatea au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici și aruncați în gropi comune în albia râului Prut. Doar 57 au reușit să scape și să treacă granița în România.
La inițiativa Elenei Nandriș, fostul primar al comunei Mahala, în regiunea Cernăuți au fost organizate două manifestări comemorative. Prima a avut loc duminică, la ora 14:00 pe Aleea Eroilor din cimitirul din Mahala, iar a doua va avea loc lângă troița de la Lunca Prutului (14 februarie, ora 14.00).
În cimitrul din Mahala sunt înmormântații doar o parte din românii măhăleni împușcați în Lunca Prutului acum 80 de ani. O slujbă de pomenire a fost oficiată de preoții Gheorghe Moroz, Nicolae Moroz și Ion Bivolaru, notează BucPress.
La eveniment a fost prezent Excelența Sa Dan Constantin, Consulul României la Cernăuți. Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a represiunilor staliniste a transmis un mesaj celor prezenți pe Aleea Eroilor din cimitirul satului Mahala.
Vezi un reportaj realizat la Mahala de Vitalie Zâgrea pentru BucPress TV Cernăuți: aici
Citește și Mărturiile Aurorei Bujeniță, supraviețuitoare a deportărilor staliniste din satul Mahala
Românii constituie al treilea grup etnic din Ucraina numărând peste 400.000 de persoane, majoritatea, în regiunea Cernăuți. Patriarhia Română a declarat 2021 drept An Omagial al pastorației românilor din afara României, transmite Basilica.
Foto credit: BucPress