libris.ro

Festivalul Résonances, Franța: Vasile Alecsandri și Alexandre Dumas

Vasile Alecsandri, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani, este aniversat în Franța, în cadrul Festivalului Résonances, organizat de Rețeaua caselor memoriale ale scriitorilor și a patrimoniului literar din regiunea Hauts-de-France, în perioada 20 martie – 20 aprilie 2021. Muzeul Național al Literaturii Române Iași este partener al acestui eveniment, informează Revista Timpul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În revista „Le Mousquetaire” a lui Alexandre Dumas tatăl apăreau în limba franceză, în 1854, în avanpremieră, două poezii populare din volumele de Balade adunate și îndreptate de V. Alecsandri, Iași, 1852-1853. Editura lui Édouard Dentu, în 1855, îi publica bardului de la Mircești și o ediție franceză cu titlul Ballades et Chants populaires de la Roumanie (Principautés danubiennes). Pe site-ul festivalului: www.resonances-festival.fr, la rubrica de resurse online, secțiunea Vasile Alecsandri et Alexandre Dumas, publicul este invitat să asculte versurile primului poet român premiat peste hotare, în limbile română și franceză, în lectura scriitoarei Lucia Jalba.

Tot pe pagina festivalului, puteți face o plimbare virtuală prin Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, casa unde poetul și-a scris cea mai importantă parte a operei. Imaginile sunt realizate de Corneliu Grigoriu, fotograf MNLR Iași. Ghidul incursiunii video este Indira Spătaru, muzeograf MNLR Iași. Filmul este realizat de TVR Iași (regizor: Violeta Gorgos, director de imagine: Cristi Sbîngu, imagine dronă: Dănuţ Palaghianu, editor de montaj: Radu Bogdan) și subtitrat în limba franceză de Monica Salvan, specialist în relații internaționale MNLR Iași.

În cadrul aceleiași secțiuni online este prezentată Povestea lui Vasile Alecsandri de Adela Greceanu, volum din colecția „Scriitori de poveste” apărută în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT (2018) la Editura Muzeelor Literare Iași. Colecția cuprinde 11 cărți ale unor autori contemporani care au acceptat provocarea de a scrie câte o biografie romanțată, reprezentând povestea fiecăruia dintre cei 11 scriitori cărora le sunt dedicate muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Prezentarea este însoțită de traducerea primelor pagini ale cărții în limba franceză, realizată de studenții Guillaume Balout, Jeanne Eveno și Sabina Caramizaru, sub coordonarea profesoarei Cécile Folschweiller, conferențiar la catedra de limbă, literatură și civilizație română la Institut national des langues et civilisations orientales (Inalco), Paris, transmite aceiași sursă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist