Unul dintre preoții cei mai îndrăgiți și mai apropiați de enoriașii din Iași, părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu a urcat pe 7 aprilie 2021 către înaltul cerurilor. El va fi înmormântat sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 13:00, chiar în curtea bisericii unde a slujit.
Se așteaptă la slujba de înmormântare participarea IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucuvinei, a altora ierarhi, preoți, precum și a oamenilor care l-au cunoscut și l-au îndrăgit pentru dragostea pentru credință, neam, istorie, cultură și pentru respectul pe care acesta îl acorda în mod deosebit deținuților politici care au trecut prin închisorile comuniste.
Tinerii de la Liga Studenților i-au adus părintelui Dumitru Merticariu în dimineața în care a a trecut la Domnul, un amplu omagiu pentru ceea ce a reprezentat el ca model pentru tineri și pentru mișcarea naționalistă din România:
“În această dimineață a trecut la Domnul părintele Dumitru Merticaru de la Biserica Banu din Iași cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”.În perioada anilor ’90 a fost unul dintre principalii colaboratori ai Ligii Studenților, cultivând în rândul tinerilor dragostea de libertate, trăirea morală, responsabilitatea față de țară și curajul în a mărturisi adevărul indiferent de consecințe, fiind îndrumătorul duhovnicesc al multora dintre ei. Împreună cu părintele s-au făcut nenumărate acțiuni și drumuri în Basarabia, în vederea susținerii românității celor a căror soartă a fost vitregită de ocupația sovietică. Totodată, a susținut moral greve și manifestații ale studenților – îndreptate atât în direcția ridicării școlii și universității românești, cât și cu caracter anti-neo-comunist, îndreptate împotriva comuniștilor îmbrăcați în haina democratică, care au acaparat spațiul public și lumea politică după 1989.
Îi vedea pe acești tineri din Ligă ca pe niște continuatori ai idealurilor sale din tinerețe, întrucât în anii studenției, la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, a promovat în rândul colegilor săi atitudini anticomuniste și a avut de-a face cu „vigilența” colaboratorilor puterii comuniste.A fost implicat în special în susținerea românilor din Transnistria și a eforturilor voluntarilor basarabeni și ai Armatei Naționale apărare în fața agresiunii militare ruse din 1992, precum și în susținerea preoților și parohiilor din Mitropolia Basarabiei (aparținând Bisericii Ortodoxe Române), fiind un far ar mișcării unioniste din Iași. Prin implicarea sa constantă în susținerea cauzei naționale românești în Basarabia, Bucovina de Nord și Bugeac, și prin ocrotirea celor aflați în nevoie, părintele Dumitru a înfăptuit ca om cât o organizație întreagă.
Părintele a fost un real sprijin și reazăm moral pentru organizația noastră, în special în perioada 2013-2015, când asupra noastră s-au exercitat presiuni foarte mari în direcția desființării noastre și a risipirii membrilor din partea prorectoratului pentru studenți, a unor organizații studențești naționale și locale, precum și a unor organizații locale a unor partide politice.
În zilele în care eram amenințați cu exmatricularea și eram priviți ca niște paria pentru că am îndrăznit să contestăm neregulile din mediul academic, interzicându-ni-se accesul în spațiul universității, părintele ne-a luat apărarea în public și ne-a ajutat, oferindu-ne spațiul bisericii pentru desfășurarea activităților noastre. Fără sprijinul său în acele momente critice, cel mai probabil, activitatea noastră ar fi încetat și, de fapt, nici nu ar fi fost posibilă de la bun început având în vedere și susținerea sa acordată grupului care a reînființat Liga Studenților.
A fost una dintre puținele persoane publice din Iași care au avut acest curaj, înainte ca instanțele de judecată să ne dea dreptate.Biserica Banu a devenit un „centru de comandă” pentru activitățile unioniste, strângându-se mii de cărți pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord. Sute de tineri din stânga Prutului care au pășit pentru prima dată în Iași și în actualele granițe ale țării au fost întâmpinați de părintele Dumitru și de membrii parohiei, care nu de puține ori au pregătit mii de porții de mâncare pentru ei.
Nu exista cuvântare sau predică în care, vorbind despre Basarabia, să nu plângă și să nu te facă să plângi. În acele momente se transfigura și simțeai cum poartă în sufletul său întreaga suferință a românilor rămași în afara granițelor actuale ale țării.Actuala biserică, ctitorie a mitropolitului Iacob Stamati de la 1800, a fost restaurată și readusă la frumusețea ei de odinioară prin dibăcia părintelui, atrăgând fonduri europene în valoare de 11 milioane de lei, într-o perioadă în care sprijinul autorităților locale în această direcție lipsea cu desăvârșire. Iar în comunitatea bisericii pe care a păstorit-o mai bine de trei decenii a creat o adevărată preocupare pentru cunoașterea și promovarea istoriei și a culturii naționale, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural, parohia având un deosebit specific intelectual.
A fost distins cu Crucea Patriarhală în 2017 de către Patriarhia Română, primind mai multe distincții de-a lungul timpului din partea Armatei Române și a unor autorități din Basarabia. Însă, cel mai important lucru este că a fost distins întotdeauna cu dragostea, respectul și recunoștința veșnică a tuturor celor care l-au cunoscut.
Cu pletele sale de haiduc părintele Dumitru Merticaru aducea cu figurile legendare de preoți din istorie, precum Popa Stoica sau Popa Șapcă. Cu zâmbetul său fermecător și plin de optimism izvorât dintr-o adâncă credință și cu vocea gravă ne binecuvânta mereu cu tărie, zicând:
„Sus inima români! Inimă bună să aveți!”
Părintele și-a câștigat un colț de Basarabie în Rai. Dumnezeu să-l primească de-a dreapta Sa!”, se arată în comunicatul postat pe pagina de facebook de către Liga Studenţilor – LS IAŞI