La 30 Mai 1492 avea loc punerea pietrei de temelie a Bisericii cu hramul “Sfântul Gheorghe” de la curtea domnească de la Hârlău, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare.
La 30 Mai 1492 incepea constructia Bisericii cu hramul “Sfântul Gheorghe” de la curtea domnească de la Hârlău, unul dintre primele monumente moldovenești cu pictură exterioară
Biserica cu hramul “Sfântul Gheorghe” de la curtea domnească de la Hârlău este ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare.
Pisania în limba slavonă de pe această ctitorie a lui Ștefan cel Mare relevă faptul că Biserica Sf. Gheorghe din Hârlău (județul Iași) a fost construită în anul 1492, în mai puțin de cinci luni:
„Binecinstitorul și iubitorul de Hristos, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit această biserică întru numele sfântului și măritului mare mucenic și purtător de biruință Gheorghe, care s-a început a se zidi în anul 7000, luna mai 30, și s-a terminat în același an, luna octombrie 28, iar al domniei sale în anul al 36-lea curgător.”
Un lucru interesant și căruia nu i se face prea multă publicitate este acela că Biserica Sf. Gheorghe din Hârlă a servit drept model pentru Catedrala Mitropolitană din Timișoara.