Bilanț la șase luni de la înființarea azilului pentru oamenii străzii înființat de parohul din Orhei

Părintele Sergiu Aga, de la Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, Republica Moldova, a anunțat bilanțul celor șase luni de activitate a Casei Sfântului Spiridon, centru de găzduire pentru persoanele fără adăpost înființat în cadrul parohiei, informează Basilica.

21 de persoane au fost adăpostite temporar sau permanent pe timp de noapte și au primit câte două mese calde pe zi. Au avut posibilitatea de a face un duș și de a-și procura gratuit haine mai bune din garderoba socială.

Se poate spune că au avut șanse la viață, subliniază parohul, pentru că doi dintre beneficiari și-au pierdut viața la câteva zile după ce au ieșit din proiect. „Moartea din păcate, e tare aproape de asemenea oameni”, afirmă Părintele Sergiu Aga.

Casa Sfântului Spiridon, centrul social înființat de parohie, i-a ajutat pe acești oameni să lupte cu boli precum tuberculoza, pneumonia, infecțiile de toate tipurile și diverse probleme de igienă.

Unii dintre ei au beneficiat de tratamente costisitoare, iar alții au fost trimiși la tratament. Pentru una dintre persoane părintele a reușit să depună dosarul pentru grad de invaliditate. „Însă, exact în ziua când am aflat că a fost acceptat de comisie, a plecat către Domnul. Nu a fost ușor”, a spus parohul.

El speră să poată atrage și autoritățile locale în proiectul său social. Până acum, a reușit cu ajutorul  asociațiilor Fortotschka din Germania și BIR din Italia, al unui donator din SUA și al altor prietenii care susțin această cauză, transmite Basilica.

Constantinescu-Motru Ioan

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns