Introspecția unei românce din Serbia, stabilită în România, legată de problema maghiarizării României

Anul acesta am avut ocazia să vizitez mai multe locuri din România, printre care și ultima vizită la Carei, un oraș mic, frumos, curat. Lucrul care m-a indignat cel mai mult este faptul că am văzut români care se considerau unguri, doar din motivul că s-au maghiarizat, s-au lăsat asimilați, deși gena lor este pur româneasca, a marii majorități.

Introspecția unei românce din Serbia, stabilită în România, legată de problema maghiarizării României

Deși nu sunt născută în România și m-am mutat aici doar de 12 ani, iubesc țara asta. E o țară minunată, bogata, cu oameni frumoși, cu peisaje parcă desprinse din basmele vechi.

Anul acesta am avut ocazia să vizitez mai multe locuri din România, printre care și ultima vizită la Carei, un oraș mic, frumos, curat. Lucrul care m-a indignat cel mai mult este faptul că am văzut români care se considerau unguri, doar din motivul că s-au maghiarizat, s-au lăsat asimilați, deși gena lor este pur româneasca, a marii majorități.

Unii din ei nu suportau să vadă nici măcar tricolorul României, îi irita să vadă patrioți și iubitori de țară, de românism… Știind toate astea, am hotărât să îmi pun o cocardă mare cu tricolorul României, și îl purtam mândra in piept și cu capul sus prin Carei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Foto: © Glasul.info

Nimeni și nimic nu are dreptul de a ne lua țara sau de a se considera stăpân pe meleagurile noastre. Chiar dacă am terminat școala de mulți ani, descopăr cu părere de rău că în anii de liceu, când, cred eu, este vârsta cea mai potrivită pentru a învăța despre istoria României, eu nu am învățat nimic despre istoria dureroasă a Transilvaniei, nu mi s-au spus detalii despre cum au apărut ungurii și ne-au acaparat Ardealul, nu mi s-a spus despre cât de mult sânge s-a vărsat pentru țara asta, nu mi s-a spus nimic din ce descopăr singură azi, pe propria piele, și da, mi se face pielea de găină când mă gândesc câți tineri ca mine mai sunt, care nu își cunosc istoria și străbunii.

Introspecția unei românce din Serbia, stabilită în România, legată de problema maghiarizării României, Foto: © Marija Vasilescu

Consider că ar fi normal ca în ziua de azi, cadrele didactice să facă excursii mici cu elevii, să le explice, să le demonstreze tot ce ține de noi ca neam românesc. Până la urmă, practica e mama învățăturii. Cu siguranță mulți dintre noi nu știu ca orașul Carei a fost ultima palmă de pământ eliberată de pe granita de nord-vest a României catre Armata Română, la data de 25 octombrie 1944 și faptul că Ziua Armatei a fost instituită în anul 1959 tocmai în această zi de 25 octombrie, tocmai pentru a celebra ziua când a fost eliberat ultimul oraș românesc de pe granița de nord-vest a României, simbolizând în același timp și faptul că atunci s-a anulat de facto Dictatul de la Viena.

La un moment dat mă simțeam ca într-o țară străină, și nu o spun în sensul bun, turistic, ci pentru faptul că oriunde te uitai, fie supermarket, fie instituție sau chiar și un mic butic, scria în limba română și în limba maghiară, deși, dacă trecem granița la unguri, nu vom vedea scris niciunde în limba română, așa cum am văzut la Carei.

Faptul că se vrea ca noi să ne pierdem identitatea și să nu ne cunoaștem nici măcar istoria este o problemă ce ar trebui să îi alarmeze pe mulți tineri. Este dreptul și obligația noastră de a ne apăra identitatea și de a ne proteja Țara!

Marija Vasilescu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Next Post

2 septembrie 1442: Bătălia de pe Ialomița, victoria prin care s-a remarcat Iancu de Hunedoara la nivel european în cadrul luptei antiotomane

joi sept. 2 , 2021
2 septembrie 1442: Bătălia de pe Ialomița, victoria prin care s-a remarcat Iancu de Hunedoara la nivel european în cadrul luptei antiotomane O strălucită victorie a lui Iancu de Hunedoara împotriva unei uriașe armate otomane a fost repurtată pe 2 septembrie 1442 pe cursul superior al râului Ialomița, atunci când a […]

Poate vă place și:

libris.ro