“MAREA UNIRE, din perspectiva învățământului artistic gorjean” – un proiect educațional organizat de ISJ – Gorj, Cercul profesorilor de istorie și Liceul de Arte “C-tin Brăiloiu”, Târgu-Jiu

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul finalizării unui idealul, al încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea statului naţional unitar. Ceea ce la 1600 (prin fapta lui Mihai Viteazul) fusese doar o clipă de vis, la 24 ianuarie 1859, un pas și o speranță pentru continuarea jertfei naționale, la 1 Decembrie 1918 devenea realizarea sublimă a acestui popor. La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100 000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţa Unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România.

„În această zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui, ca robi, rodul ostenelilor noastre”.

  Prin acest proiect ne propunem să-i învățăm pe elevi să conștientizeze, şi să respecte valorile democratice, cultural-istorice, simbolurile unității, toleranței, bunei conviețuiri. Activitățile proiectului sunt importante pentru elevii şcolii, pentru cadrele didactice, dar şi pentru comunitate prin stimularea dragostei de țară, prin facilitarea accesului participanților, direct şi indirect, la informații de ordin inter şi multicultural. Ne dorim ca elevii să deprindă maniere pozitive de a acționa ca membri ai societății. Să devină apărători ai valorilor neamului, să le promoveze pe acestea în țară şi în afara ei, iar în acțiunile lor de zi cu zi, ca cetățeni ai României şi ai Uniunii Europene, să fie exemple de urmat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

DESCRIEREA ACŢIUNII:

După mediatizarea proiectului la nivelul școlii, elevii claselor de Arte plastice vor organiza un concurs de pictură, apoi vor fi selectate cu sprijinul comisiei de specialitate cele mai frumoase și reprezentative picturi pentru expoziția care va fi lansată cu o săptămână înaintea Zilei Naționale a României. Tot în aceiași manieră se vor selecta cele mai reprezentative cântări patriotice și scurte piese de teatru prezentate de comisiei de specialitate. Rezultatele obținute din selecția concursurilor vor fi prezentate în cadrul Cercului Profesorilor de Istorie pentru data de 24.11.2021. După această dată, se va organiza la nivelul școlii un spectacol pentru a puncta acest eveniment național, apoi va fi mediatizat în presa locală de conducerea școlii și respectiv de profesorul coordonator Ionel Cioabă.

Mare parte dintre activitățile propuse vor fi realizate anual în vederea marcării momentului 1 Decembrie și vor fi incluse în oferta educațională a școlii în Calendarul activităților extracurriculare și extrașcolare.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

CONCURS – VORBEȘTE CORECT GRAMATICAL

joi nov. 18 , 2021
CONCURS NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ EDIȚIA I, 2021 Concurs organizat de VORBEȘTE CORECT GRAMATICAL (VCG) și sponsorizat de Editura Corint, Editura Niculescu și Mirela (@iubitoridecarte). Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. Concursul se desfășoară doar pe teritoriul României! Tema concursului: Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun Urmăriți […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News