Categories: Stiri

Diana Iovanovici-Șoșoacă: „Hanul Trei Sarmale, simbol al Iașului, demolat la ceas de noapte cu acordul tacit al autorității”

Diana Iovanovici-Șoșoacă: „Hanul Trei Sarmale, demolat noaptea ca hoții!”

Autosesizându-se cu privire la samavolnicia incredibilă a demolării ilegale a unui simbol al Iașului, Hanul Trei Sarmale, senatorul neafiliat Diana Iovanovici-Șoșoacă a reacționat în Senatul României printr-o întrebare adresată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministerului mediului, apelor și pădurilor, reprezentat de Tanczos Barna, Ministerului Culturii, domnului Lucian Romașcanu, prefectului Iașului, domnul Petru-Bogdan Cojocaru, primarului Iașului, Mihai Chirica, președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, și domnului Morariu Adrian George de la Inspectoratul Județean în Construcții Iași.

La data de 19 aprilie 2022, la ceas de noapte, s-a petrecut o adevărată crimă împotriva patrimoniului cultural ieșean: Hanul Trei Sarmale, un local cu tradiție care se leagă de multe nume importante ale culturii românești, a fost demolat noaptea ca hoții, fără ca proprietarii să aibă o autorizație de demolare.

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a condamnat acțiunea de demolare și a adresat o serie de întrebări autorităților statului cu privire la ceea ce s-a petrecut la data de 19 aprilie 2022 la Hanul Trei Sarmale din Iași.

Fotografie a picturii Hanul „La Trei sarmale” realizată de pictorul Emanoil Panaiteanu-Bardasare, o operă care se regăsește la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași

„Unul dintre cele mai importante simboluri ale Iașului, Hanul Trei Sarmale, a fost ras de pe suprafața pământului la data de 19 aprilie 2022, fiind demolat noaptea ca hoții.

In august 2018, Consiliul Local a aprobat un plan urbanistic zonal pentru „reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale și construire hotel”. Nicăieri in proiectul de PUZ nu figura demolarea clădirii. Hanul Trei Sarmale este un vestit han turistic din municipiul lași, aflat de-a lungul Șoselei Bucium. Construcția a fost ridicată în în secolul al XVII-lea, iar denumirea hanului provine de la faptul că trecătorii intrati în han erau servitțicu trei sarmale. Hanul este vestit prin faptul că a fost frecventat de-a lungul timpului de personalități ale epocii. Pragul hanului a fost trecut deseori de:

Vasile Alecsandri – care amintește într-o scenă din „Sănziana și Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale,

lon Creangă -,

Mihai Eminescu – care l-a caracterizat pe Dimitrie Petrino cu apelativul de Baron de trois sarmaux,

Emanoll Bardasare – care l-a pictat într-un tablou din 1883,

Octav Băncilă – care a imortalizat într-un tablou chipul hangiței Safta Dimitriu- Luca (tabloul se află astăzi la Pinacoteca din lași) și a expus aici la 1 mai 1920 tabloul Muncitor frângând spada, motiv pentru care poliția a închis localul,

Mihai Codreanu-,

Păstorel Teodoroanu-.

De asemenea, în perioada interbelică, demonstrațiile muncitorești de 1 mai ajungeau până la Bucium, unde erau salutați în fața vechiului han de Constantin lon Parhon și de alți militanți de stânga.

Denumirea hanului provine de la faptul că trecătorii intrați în han erau serviți cu trei sarmale. Cetățenii Iașului se plâng Cabinetului meu de parlamentar de faptul că zona Bucium este victima demolărilor ilegale, forțate, oamenii sunt deposadați de proprietățile lor, Titlurile de proprietate conțin nenumărate erori mai mult sau mai puțin intenționate, distrugerea mediului ambiant se realizeazâ de ani de zile prin defrișarea spațiului verde, autorizările de construcții sunt haotice, iar această zonă este practic distrusă, drepturile de proprietate ale multor ieșeni fiind încălcate flagrant fără ca autoritățile să ia vreo măsură.

Mai mult, organele de ordine nu intervin, fiind în fapt o cooperare între interese politice și autorități, astfel cum acuză presa ieșeană și mulți cetățeni ieșeni.

Având în vedere cele expuse, vă solicit să răspundeți la următoarele întrebări:

1. Vă solicit să îmi comunicați autorizația de demolare/desființare a Hanului Trei Sarmale, obiectiv turistic și de importantă istoriei a Iașului, precum și baza legală în virtutea căreia ați autorizat demolarea/desființarea acesteia?

2. Vă solicit să îmi comunicați dacă în Proiectul PUZ figura demolarea clădirii și să îmi comunicați dovada.

3. Vă solicit să îmi comunicați certificatul de urbanism al Hanului Trei Sarmale și să îmi precizați dacă mențiunea ”demolare construcții” se referă la demolarea Hanului sau a anexelor acestuia?

4. Cum este posibil ca o astfel de clădire să fie demolată seara ca hotii și nicio unitate a Poliției să nu se deplaseze pentru a opri această crimă a istoriei? Mai mult, niciun inspector al Inspectoratului de Stat în Construcții nu s-a deplasat pentru a constata ilegalitatea acestui act.

5. Care este motivul pentru care locul nu era împrejmuit și nu au fost respectate normale de demolare a acestei clădiri, având în vedere să norii de praf au acoperit strada și mașinile, punând în pericol viața pietonilor și a conducătorilor auto, doar un noroc chior a făcut să nu existe victime?

6. Când ați trimis corpul de control și ați sesizat organele în drept cu privire la această demolare ilegală și care nu a respectat legislația cu privire la mediu și construcții?

7. Solicit Ministerului Culturii, Ministerului Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Stat în Construcții să dispună imediat trimiterea corpurilor de control pentru cercetarea faptelor învederate și să imi remită de urgență Rapoartele solicitate.

8. Vă aduc la cunoștința că filmul demolării poate fi urmărit pe siteul Ziarul de Iași: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/imagini-demolarea- unei-cladiri-cunoscute-hanul-trei-sarmale-pus-la-pamant–321070.html”, a întrebat senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

8 ore ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o zi ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

3 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

3 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago