libris.ro

Istoricii cer ca Arhivele Naționale să iasă de sub arhiva Ministerului de Interne după scandalurile de cenzurare a documentelor secrete

Istoricii cer ca Arhivele Naționale să iasă de sub arhiva Ministerului de Interne după scandalurile de cenzurare a documentelor secrete

Mai mulți istorici români au semnat o scrisoare deschisă prin care protestează împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naționale ale României, prin care se limitează accesul liber și neîngrădit, la documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Național.

Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB, a declarat că instituția Arhivele Naționale ar trebuie să fie mutată de sub tutela Ministerului de Interne, arătând că aceasta s-a dovedit ”contraproductivă”, potrivit publicației Făclia.

„Destinul acelor arhive ne arată că există și multă zădărnicie. Statul român a demonstrat și o demonstrează și astăzi că este dezinteresat de această chestiune a arhivelor. Este disprețuitor față de aceste probleme. Arhivele naționale ar trebui să treacă sub o altă tutelă, așa cum au fost la început, nu sub tutela Ministerului de Interne, care s-a dovedit a fi contraproductivă”, a spus decanul Facultății de Istorie și Filosofie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


De asemenea, mai mulți cercetători români acuză Ministerul Afacerilor Interne și serviciul secret DIPI (cunoscut drept Doi și-un sfert) că interzic accesul istoricilor la toate documentele de arhivă marcate drept Secrete, indiferent de data lor. Un alt istoric susține că DIICOT anchetează doi cercetători și doi arhivari pentru că ar fi publicat documente secrete din perioada comunistă, dar și a imperiului austro-ungar.

Reacția cercetătorilor a venit după ce reprezentanții Arhivelor Naționale ale României au postat pe contul oficial de facebook un anunț potrivit căruia unele documente nu pot fi cercetate. ”Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare”, se arată în comunicatul Arhivelor Naționale, o instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Istoricul Mihai Demetriade, cercetător la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a criticat în termeni duri decizia Arhivelor Naționale. El a mai spus că decizia reprezintă ”o imensă rușine care nici măcar nu mai maschează instincte nedemocratice, ci le exhibă cu mândrie”.

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a transmis, luni, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne Lucian Bode, că „posibilitatea restricţionării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare”, din perioada comunistă şi chiar mai vechi constituie „o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, potrivit agenției news.ro.

Istoricul Dorin Dobrincu, fost șef al Arhivelor Naționale, a scris într-un articol publicat de G4Media că ”Deriva autoritaristă devine îngrijorătoare și în România”, iar ”pretenția serviciilor secrete de a controla administrarea documentelor istorice este ilegală, antidemocratică și absurdă”.  (Sursa foto: CNSAS/ Facebook)

 ANDREI POPETE PĂTRAȘCU / MAGAZIN CRITIC

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist