Procesul de etnogeneză românească continuă! „Pietre de poticnire” așezate în memoria evreilor uciși în timpul Holocaustului!

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din Sfântu Gheorghe care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului, în urmă cu 78 de ani.

Acestea au fost puse la inițiativa lui Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” și laureat al Premiului Pro Urbe, în numele Asociației Culturale „Mikes Kelemen”, iar cele 13 locuințe au fost identificate cu ajutorul consilierului local József Álmos.

“Pietrele de poticnire, sub forma unor plachete din cupru de 15×15 cm aşezate pe trotuare, marchează fostele locuinţe ale familiilor evreieşti, ghetoul în care aceştia au fost adunaţi în mai 1944 şi locul fostei sinagogi din oraş, care a fost demolată între timp (…) În multe cazuri, fostele locuinţe ale evreilor au fost demolate, aşa că în faţa clădirilor care le-au înlocuit au fost amplasate aceste plachete, unele cu un singur nume, altele cu numele unor familii întregi”, se arată într-un comunicat de presă, postat astăzi pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.

“Ideea unor ‘pietre de poticnire’ care au ca scop comemorarea persoanelor exact în ultimul loc de reşedinţă – sau, uneori, de muncă – pe care l-au ales în mod liber înainte de a fi victime ale deportării, a fost iniţiativa artistului german Gunter Demnig, care în 1992 a comemorat astfel victimele nazismului. În prezent, sunt peste 60.000 de astfel de plachete în 1.200 de oraşe din Europa”, se mai menţionează în comunicatul primăriei. Mai multe aici

  • Nota redacției MAGAZIN CRITIC: Salutăm inițiativa autorităților locale, dar, condamnăm neimplicarea autorităților centrale care în ultimii 30 de ani au cedat constant promovarea istoriei culturale românești, contribuind activ la noua “etnogeneză românească”, nu departe de trecutul medieval al Transilvaniei. În ritmul acesta, în fostul noastru Ardeal, vor dăinuni noi popoare care vor șterge definitiv orice urmă de viețuire românească de pe aceste meleaguri mirifice.

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

9 ore ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

19 ore ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

2 zile ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

2 zile ago