Procesul de etnogeneză românească continuă! „Pietre de poticnire” așezate în memoria evreilor uciși în timpul Holocaustului!

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din Sfântu Gheorghe care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului, în urmă cu 78 de ani.

Acestea au fost puse la inițiativa lui Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” și laureat al Premiului Pro Urbe, în numele Asociației Culturale „Mikes Kelemen”, iar cele 13 locuințe au fost identificate cu ajutorul consilierului local József Álmos.

“Pietrele de poticnire, sub forma unor plachete din cupru de 15×15 cm aşezate pe trotuare, marchează fostele locuinţe ale familiilor evreieşti, ghetoul în care aceştia au fost adunaţi în mai 1944 şi locul fostei sinagogi din oraş, care a fost demolată între timp (…) În multe cazuri, fostele locuinţe ale evreilor au fost demolate, aşa că în faţa clădirilor care le-au înlocuit au fost amplasate aceste plachete, unele cu un singur nume, altele cu numele unor familii întregi”, se arată într-un comunicat de presă, postat astăzi pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Ideea unor ‘pietre de poticnire’ care au ca scop comemorarea persoanelor exact în ultimul loc de reşedinţă – sau, uneori, de muncă – pe care l-au ales în mod liber înainte de a fi victime ale deportării, a fost iniţiativa artistului german Gunter Demnig, care în 1992 a comemorat astfel victimele nazismului. În prezent, sunt peste 60.000 de astfel de plachete în 1.200 de oraşe din Europa”, se mai menţionează în comunicatul primăriei. Mai multe aici

  • Nota redacției MAGAZIN CRITIC: Salutăm inițiativa autorităților locale, dar, condamnăm neimplicarea autorităților centrale care în ultimii 30 de ani au cedat constant promovarea istoriei culturale românești, contribuind activ la noua “etnogeneză românească”, nu departe de trecutul medieval al Transilvaniei. În ritmul acesta, în fostul noastru Ardeal, vor dăinuni noi popoare care vor șterge definitiv orice urmă de viețuire românească de pe aceste meleaguri mirifice.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

(VIDEO) S-a ÎNTORS ROATA! Fix cum a spus Doamna Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă! Polițiștii obligați să plătească din propriile buzunare pentru amenzile aplicate în pandemie!

lun iul. 25 , 2022
Polițiștii obligați să plătească din propriile buzunare pentru amenzile aplicate în pandemie! “Polițiștii, buni de plată. Li se impută sancțiunile date în pandemie. Polițiștii s-au trezit acum că sunt obligați să plătească din propriile buzunare pentru amenzile aplicate în pandemie, pentru că instanțele stabilesc, pe bandă rulantă, că au fost […]
Polițiștii obligați să plătească din propriile buzunare pentru amenzile aplicate în pandemie!

Poate vă place și:

libris.ro