Procesul de etnogeneză românească continuă! „Pietre de poticnire” așezate în memoria evreilor uciși în timpul Holocaustului!

Primaria Sf Gheorghe

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a amplasat „pietre de poticnire‟ în 15 locații din oraș, astfel comemorând evreii din Sfântu Gheorghe care au fost deportați și uciși în timpul Holocaustului, în urmă cu 78 de ani.

Acestea au fost puse la inițiativa lui Kiss Jenő, fost director al Bibliotecii Județene „Bod Péter” și laureat al Premiului Pro Urbe, în numele Asociației Culturale „Mikes Kelemen”, iar cele 13 locuințe au fost identificate cu ajutorul consilierului local József Álmos.

“Pietrele de poticnire, sub forma unor plachete din cupru de 15×15 cm aşezate pe trotuare, marchează fostele locuinţe ale familiilor evreieşti, ghetoul în care aceştia au fost adunaţi în mai 1944 şi locul fostei sinagogi din oraş, care a fost demolată între timp (…) În multe cazuri, fostele locuinţe ale evreilor au fost demolate, aşa că în faţa clădirilor care le-au înlocuit au fost amplasate aceste plachete, unele cu un singur nume, altele cu numele unor familii întregi”, se arată într-un comunicat de presă, postat astăzi pe pagina de internet a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


“Ideea unor ‘pietre de poticnire’ care au ca scop comemorarea persoanelor exact în ultimul loc de reşedinţă – sau, uneori, de muncă – pe care l-au ales în mod liber înainte de a fi victime ale deportării, a fost iniţiativa artistului german Gunter Demnig, care în 1992 a comemorat astfel victimele nazismului. În prezent, sunt peste 60.000 de astfel de plachete în 1.200 de oraşe din Europa”, se mai menţionează în comunicatul primăriei. Mai multe aici

  • Nota redacției MAGAZIN CRITIC: Salutăm inițiativa autorităților locale, dar, condamnăm neimplicarea autorităților centrale care în ultimii 30 de ani au cedat constant promovarea istoriei culturale românești, contribuind activ la noua “etnogeneză românească”, nu departe de trecutul medieval al Transilvaniei. În ritmul acesta, în fostul noastru Ardeal, vor dăinuni noi popoare care vor șterge definitiv orice urmă de viețuire românească de pe aceste meleaguri mirifice.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist