Târgu Jiu. Expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei Ecaterina Teodoroiu

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” găzduiește în perioada 22-27 august 2022, o expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei Ecaterina Teodoroiu.

Organizată de Asociația Culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația Detecții Gorj, expoziția cuprinde documente inedite de corespondență militară, referitoare la moartea Eroinei de la Jiu, fotografii păstrate în fondurile de cercetare ale Arhivei Naționale a României, Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, un veston militar românesc – model 1917, Medalia „Virtutea Militară”, clasa a II-a și fotografii din anul 1921, realizate cu ocazia aducerii Eroinei, la Târgu Jiu.

Documentele principale ale expoziției prezentate în premieră pentru publicul gorjean, provin din Fondul Saint Georges al Bibliotecii Naționale a României, privind moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu, fiind datate în perioada cuprinsă între 24 august 1917 – 3/17 ianuarie 1919. Ecaterina Teodoroiu a luptat ca voluntară în Regimentul 43/59 Infanterie și a murit pe câmpul de luptă în noaptea de 21/22 august 1917, pe Dealul Secului. Marcați de curajul ei superiorii săi ierarhici au emis de câteva ori mai multe propuneri prin care numele său să fie citat printr-un înalt ordin de zi pe Armata I-a. Documentele reprezintă rapoarte, ordine și decizii ale superiorilor ierarhici: generalul Broșteanu, comandantul Diviziei a XI-a; colonelul Anastasiu, comandantul Brigadei 21-a; colonelul Pomponiu, comandantul Regimentului 43/59 Infanterie; colonelul Rădulescu, șeful de Stat-Major al Diviziei a XI-a; colonelul Samsonovici, șeful de Stat-Major al Comandamentului Armatei I-a; colonelul [Al…?], șeful de Stat-Major General al Armatei; locotenent-colonelul Ioanide, șeful Secției a III-a Adjutantură; generalul Iliescu, reprezentantul Armatei Române pe lângă Marele Cartier Francez; generalul Prezan ș.a.

Prof. Andrei Popete Pătrașcu prezintă un document inedit din cadrul expoziției de la Târgu Jiu, în care generalul Ernest Broșteanu, comandantul Diviziei a XI-a Române, transmitea în ziua de 25 august 1917, către comandantul Armatei I-a: „Am onoarea a aduce la cunoștință, că în ziua de 17 August am chemat-o (pe Ecaterina Teodoroiu – n.n.) la Cuartierul Diviziei la Pufești, unde i-am mulțumit pentru serviciile aduse în regiment, pe zona de refacere, rugând-o a primi să treacă la spitalul mobil, unde avea ocazie să dea noi dovezi de devotament și dragoste pentru Gorjenii ei și pentru Armată.
Dânsa m-a rugat însă, în modul cel mai energic, de a-i permite să ia parte 3-4 zile la lupte, spre a da noi dovezi de vitejie în mijlocul soldaților, pe care ia i-a îmbărbătat și condus pe zona de reorganizare.
Apoi dacă Dumnezeu o va apăra și va trăi, va executa ordinul ce i-am dat, dar până atunci nu. M-am văzut atunci obligat a-i îndeplini voința. Fatalitatea a urmărit-o însă
”, scria generalul Broșteanu în ziua de 25 august 1917.

De-a lungul timpului, atât în unele ecranizări artistice, cât și în diverse documentare, uniforma regulamentară purtată de Ecaterina Teodoroiu, conform fotografiilor de epocă, a fost incorect alcătuită, cu elemente și accesorii necorespunzătoare. În urma cercetării și documentării fotografiilor de epocă și cu sprijinul specialiștilor în uniformologie, s-a reușit identificarea elementelor regulamentare de alcătuire a uniformei Ecaterinei Teodoroiu, reconstituind vestonul de voluntar al acesteia, model 1917. Acesta este expus în premieră la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în perioada 22–27 august, în cadrul expoziției foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei de la Jiu. Accesul publicului este liber.

Preluare: MAGAZIN CRITIC

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic

La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…

22 de ore ago

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

4 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago