RSS
TwitterFacebookPinterest

Târgu Jiu. Expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei Ecaterina Teodoroiu

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” găzduiește în perioada 22-27 august 2022, o expoziție foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei Ecaterina Teodoroiu.

Organizată de Asociația Culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația Detecții Gorj, expoziția cuprinde documente inedite de corespondență militară, referitoare la moartea Eroinei de la Jiu, fotografii păstrate în fondurile de cercetare ale Arhivei Naționale a României, Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, un veston militar românesc – model 1917, Medalia „Virtutea Militară”, clasa a II-a și fotografii din anul 1921, realizate cu ocazia aducerii Eroinei, la Târgu Jiu.

Documentele principale ale expoziției prezentate în premieră pentru publicul gorjean, provin din Fondul Saint Georges al Bibliotecii Naționale a României, privind moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu, fiind datate în perioada cuprinsă între 24 august 1917 – 3/17 ianuarie 1919. Ecaterina Teodoroiu a luptat ca voluntară în Regimentul 43/59 Infanterie și a murit pe câmpul de luptă în noaptea de 21/22 august 1917, pe Dealul Secului. Marcați de curajul ei superiorii săi ierarhici au emis de câteva ori mai multe propuneri prin care numele său să fie citat printr-un înalt ordin de zi pe Armata I-a. Documentele reprezintă rapoarte, ordine și decizii ale superiorilor ierarhici: generalul Broșteanu, comandantul Diviziei a XI-a; colonelul Anastasiu, comandantul Brigadei 21-a; colonelul Pomponiu, comandantul Regimentului 43/59 Infanterie; colonelul Rădulescu, șeful de Stat-Major al Diviziei a XI-a; colonelul Samsonovici, șeful de Stat-Major al Comandamentului Armatei I-a; colonelul [Al…?], șeful de Stat-Major General al Armatei; locotenent-colonelul Ioanide, șeful Secției a III-a Adjutantură; generalul Iliescu, reprezentantul Armatei Române pe lângă Marele Cartier Francez; generalul Prezan ș.a.

Prof. Andrei Popete Pătrașcu prezintă un document inedit din cadrul expoziției de la Târgu Jiu, în care generalul Ernest Broșteanu, comandantul Diviziei a XI-a Române, transmitea în ziua de 25 august 1917, către comandantul Armatei I-a: „Am onoarea a aduce la cunoștință, că în ziua de 17 August am chemat-o (pe Ecaterina Teodoroiu – n.n.) la Cuartierul Diviziei la Pufești, unde i-am mulțumit pentru serviciile aduse în regiment, pe zona de refacere, rugând-o a primi să treacă la spitalul mobil, unde avea ocazie să dea noi dovezi de devotament și dragoste pentru Gorjenii ei și pentru Armată.
Dânsa m-a rugat însă, în modul cel mai energic, de a-i permite să ia parte 3-4 zile la lupte, spre a da noi dovezi de vitejie în mijlocul soldaților, pe care ia i-a îmbărbătat și condus pe zona de reorganizare.
Apoi dacă Dumnezeu o va apăra și va trăi, va executa ordinul ce i-am dat, dar până atunci nu. M-am văzut atunci obligat a-i îndeplini voința. Fatalitatea a urmărit-o însă
”, scria generalul Broșteanu în ziua de 25 august 1917.

De-a lungul timpului, atât în unele ecranizări artistice, cât și în diverse documentare, uniforma regulamentară purtată de Ecaterina Teodoroiu, conform fotografiilor de epocă, a fost incorect alcătuită, cu elemente și accesorii necorespunzătoare. În urma cercetării și documentării fotografiilor de epocă și cu sprijinul specialiștilor în uniformologie, s-a reușit identificarea elementelor regulamentare de alcătuire a uniformei Ecaterinei Teodoroiu, reconstituind vestonul de voluntar al acesteia, model 1917. Acesta este expus în premieră la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în perioada 22–27 august, în cadrul expoziției foto-documentară dedicată împlinirii a 105 ani de la moartea Eroinei de la Jiu. Accesul publicului este liber.

apiland.ro

Preluare: MAGAZIN CRITICContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]