„Războiul Independenței” sau “Independența României” este primul film romanesc inspirat din istorie, realizat intre anii 1911 si 1912, având drept subiect ilustrarea Războiului Româno-Ruso- Turc din 1877, cunoscut și ca Războiul de Independență al României.
Cu toate neajunsurile tehnice și de altă natură ale acelei vremi, filmul a făcut totuși o impresie plăcută românilor de pe ambele părți ale Carpaților, din distribuție făcând parte cei mai buni actori ai Teatrului Național din București și ai celorlalte teatre din capitală.
Filmul a rulat și în străinătate, in Austria, Germania, Ungaria, Italia, Rusia și Franța. La scurtă vreme după premiera sa, filmul a rulat la Budapesta, Viena și Paris. Un critic de film francez nota în 1912:
„ (n.r. Realizatorii) au adus în arta de a grupa grafic, o măiestrie demnă de marii maeștri ai studiourilor noastre, în special în reconstituirea luptelor din jurul Griviței și ale Plevnei…”.
Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar
Curios este faptul că în anul 1913 filmul a fost achiziționat și de către casa de filme „Apollo” din Budapesta, fiind distribuit in principalele orașe din Banat și Transilvania, împreună cu programul de 16 pagini al lui Leon Popescu.
Reacțiile din presa locală din provinciile românești ale Imperiului Austro-Ungar sunt edificatoare:
„de mult nu s-a mai pomenit la noi, românii ungureni, un entuziasm ca cel ce s-a ridicat prin reprezentațiile filmului…”
„În aceste două zile a dat publicul năvală asupra teatrului Olympia, având loc, la zi, 4 – 5 reprezentații. Mai ales marți, fiind și zi de târg, au venit și mulți săteni cari, desigur, au dus acasă la ai lor vestea minunei ce au văzut.”
„s-a întâmplat ca elanul transilvănenilor să se transforme la ieșirea din sălile de cinema în adevărate manifestații de stradă.”