Imaginile filmate pe 10 mai 1912 la parada militară dedicată Zilei Naționale a României folosite în filmul „Războiul Independenței”

  „Războiul Independenței” sau “Independența României” este primul film romanesc inspirat din istorie, realizat intre anii 1911 si 1912, având drept subiect ilustrarea Războiului Româno-Ruso- Turc din 1877, cunoscut și ca Războiul de Independență al României.

Cu toate neajunsurile tehnice și de altă natură ale acelei vremi, filmul a făcut totuși o impresie plăcută românilor de pe ambele părți ale Carpaților, din distribuție făcând parte cei mai buni actori ai Teatrului Național din București și ai celorlalte teatre din capitală.

Filmul a rulat și în străinătate, in Austria, Germania, Ungaria, Italia, Rusia și Franța. La scurtă vreme după premiera sa, filmul a rulat la Budapesta, Viena și Paris. Un critic de film francez nota în 1912:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

„ (n.r. Realizatorii) au adus în arta de a grupa grafic, o măiestrie demnă de marii maeștri ai studiourilor noastre, în special în reconstituirea luptelor din jurul Griviței și ale Plevnei…”.

Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar

Curios este faptul că în anul 1913 filmul a fost achiziționat și de către casa de filme „Apollo” din Budapesta, fiind distribuit in principalele orașe din Banat și Transilvania, împreună cu programul de 16 pagini al lui Leon Popescu.

Filmul "Independenta Romaniei" 1912, Reactiile in provinciile romanesti din Imperiul Austro-Ungar
Filmul “Independența României” 1912, Reactiile in provinciile românești din Imperiul Austro-Ungar

Reacțiile din presa locală din provinciile românești ale Imperiului Austro-Ungar sunt edificatoare:

„de mult nu s-a mai pomenit la noi, românii ungureni, un entuziasm ca cel ce s-a ridicat prin reprezentațiile filmului…”

„În aceste două zile a dat publicul năvală asupra teatrului Olympia, având loc, la zi, 4 – 5 reprezentații. Mai ales marți, fiind și zi de târg, au venit și mulți săteni cari, desigur, au dus acasă la ai lor vestea minunei ce au văzut.”

„s-a întâmplat ca elanul transilvănenilor să se transforme la ieșirea din sălile de cinema în adevărate manifestații de stradă.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Diana Iovanovici-Șoșoacă despre lipsa de locuri de petrecere a timpului liber pentru copii, adolescenți și tineri în Iași

mie mai 10 , 2023
Senatorul de Iași, Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, acuză lipsa la Iași a locurilor de petrecere a timpului liber pentru copii, adolescenți și tineri. “Dacă o să aveți curiozitatea să vă plimbați prin Mun. Iași, cu copiii de mână, dar și în celelalte localități din județ, veți vedea că […]
Diana Iovanovici-Șoșoacă despre lipsa de locuri de petrecere a timpului liber pentru copii, adolescenți și tineri în Iași

Poate vă place și:

libris.ro