Site icon Glasul.info

Diana Șoșoacă dă tonul naționaliștilor români: proiectul Unirii, propus de președintele S.O.S. România, preluat de societatea civilă

La șase săptămâni după ce senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a depus în Parlament, la 31 martie 2023, „propunerea legislativă privind unirea României cu Republica Moldova”, societatea civilă preia ideea și iese în public cu o Proclamație privind Unirea inspirată din demersul președintelui S.O.S. România.

Proiectul depus de senatorul Diana Șoșoacă se regăsește pe site-ul Senatului, iar proiectul a intrat în dezbaterea Parlamentului României. Ulterior, pe 11 aprilie, senatorul Diana Șoșoacă a întocmit proiecte similare de lege pentru Unirea Moldovei cu România pe care le-a trimis președintelui Moldovei, Maia Sandu, premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului moldovean Igor Grosu, pentru ca aceștia să adopte o legislație în oglindă cu cea din România și în Republica Moldova, în vederea înfăptuirii Unirii.

Dar iată că vineri, 19 mai, un fost senator USL (din perioada în care PNL și PSD domneau împreună în România, ca și în prezent), a ieșit la rampă cu o inițiativă similară, fără să pomenească însă de autorul primei inițiative de acest fel, senatorul Diana Șoșoacă.

Astfel, profesorul universitar Dr. Sorin Ilieș, reprezentant al societății civile din România între anii 1990-2011 și senator al României între anii 2012-2016 din partea USL, a redactat „Proclamația pentru (re)Unirea Republicii Moldova cu România” și a făcut-o publică prin intermediul Evenimentului Zilei.

Proclamația, care reia temele din inițiativa președintelui S.O.S. România, este scrisă în atenția mai multor oficiali din România și din Republica Moldova, fiind trimisă și președintelui Maia Sandu, premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu, adică exact pe urmele inițiativei trimise de Diana Șoșoacă oficialilor din Republica Moldova.

Mai mult, Sorin Ilieșiu invocă în Proclamația sa aceeași Rezoluție nr. 148, adoptată de Senatul SUA în 28 iunie 1991, pe care senatorul Diana Șoșoacă a adus-o în atenția publicului în Expunerea de Motive a propunerii sale legislative privind Unirea, Rezoluție care prezintă argumente de drept internațional, de ordin etnic, lingvistic, istoric și politic prin care se demonstrează că Unirea este îndreptățită și va avea sprijin internațional.

Culmea este că inițiativa legislativă a Dianei Șoșoacă a fost imediat atacată de vocile sistemului ca fiind nepotrivită și chiar pro-rusă! Apoi, după câteva săptămâni, același sistem care a atacat-o pe Diana Șoșoacă pentru că vrea unirea României cu Republica Moldova, a scos din uitare un fost senator, în numele societății civile, ca să iasă în public cu același gen de inițiativă, trimisă și la București, și la Chișinău, copiind demersul președintelui S.O.S. România.

Explicație foto: Fișa propunerii legislative a senatorului Diana Șoșoacă privind Unirea României cu Republica Moldova, așa cum apare pe site-ul Senatului

Iată textul proiectului depus de senatorul Diana Șoșoacă în Legislativul României:

”LEGE privind unirea României cu Republica Moldova

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul 1

Parlamentul României reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Articolul 2

Parlamentul României decide unirea României cu Republica Moldova.

Articolul 3

Parlamentul României abilitează guvernul țării sa înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Chișinău pentru definitivarea unirii cu Republica Moldova.

Articolul 4

După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul Republicii Moldova, U.S.A., N.A.T.O., O.N.U, U.E., pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii.

Această lege  a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată”.

Iată și Scrisoarea pe care senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă a trimis-o președintelui Maia Sandu în vederea adoptării unei legi similare și în Republica Moldova:

”Doamnă Preşedinte a Republicii Moldova,

Prin prezenta, vă înaintez un proiect de lege prin care să inițiaţi demersurile de Unire a Republicii Moldova cu România, pe acelaşi model prin care subsemnata a iniţiat unirea României cu Republica Moldova printr-un proiect de lege depus în Parlamentul României (Propunerea legislativă privind unirea României cu Republica Moldova, înregistrată la Senat cu numărul B204/2023 din 31 Martie 2023).

Propunerea legislativă pe care o puteţi iniţia în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 73 din Constituția Republicii Moldova, va oferi Republicii Moldova şansa intrării imediate în UE şi realizarea visului românilor, România Mare!

Veţi avea astfel ocazia ca la adunarea din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe care aţi anunţat-o pentru data de 21 mai, să le daţi posibilitatea cetăţenilor să îşi exprime opțiunea pentru Europa prin Unirea cu România!

Senator Diana Iovanovici-Şoşoacă

Preşedintele Partidului S.O.S. România

11 Aprilie 2023”.

Scrisori similare au fost trimise și premierului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu.

În fine, iată și textul inițiativei legislative trimise de președintele S.O.S. România oficialilor din Republica Moldova:

Articolul 1

Parlamentul Republicii Moldova reiterează atașamentul faţă de prevederile Actului final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice.

Articolul 2

Parlamentul Republicii Moldova decide unirea Republicii Moldova cu  România.

Articolul 3

Parlamentul Republicii Moldova abilitează guvernul țării să înceapă de urgență, imediat, negocieri cu autorităţile de la Bucureşti pentru definitivarea unirii cu România.

Articolul 4

După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi  notificate autoritățile internaționale competente, Guvernul României, SUA, NATO, ONU, UE, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Desigur, orice inițiativă privind Unirea este binevenită, dar, pentru că este vorba de Unire, nu era mai normal ca ”societatea civilă” să se unească în jurul demersului inițiat de senatoarea Diana Șoșoacă, în loc să se creeze alte inițiative paralele, copiate, de altfel, după cel al președintelui S.O.S. România? Unirea nu se va obține prin dezbinare, ci tocmai prin unirea tuturor forțelor politice și civice din România și din Republica Moldova!

Exit mobile version