La data de 6 august 1413 domnitorul Țării Românești, Mircea cel Bătrân, acordă brașovenilor un privilegiu comercial, redactat în două exemplare, slavon (6 august) și latin (25 august), care mai conținea alte prevederi suplimentare.
Tratatul de comerț sau privilegiul comercial acordat de Mircea brașovenilor, se referea la numeroase produse care făceau obiectul negoțului pe teritoriul Țării Românești (n.r. tratatul, scris mai pe larg în limba latină, era redactat pe 25 august 1413).
“Privilegiul comercial acordat de Mircea cel Bătrân braşovenilor, în 1413, prevedea mai multe taxe pentru piei şi blănuri de fiară. Şcheienii se ocupau cu comerţul peştelui, adus cu carul de la baltă.”
Textul tratatului comercial în limba latină diferă de cel în limba slavonă, fiind scris mai pe larg, în care era specificat faptul că “că saşii din Ţara Bârsei aduceau în Ţara Românească între alte mărfuri: arcuri, săbii, lăncii”, ceea ce dovedea că acele arme necesare oștirii lui Mircea cel Bătrân nu erau produse în Muntenia, și exista o dependență față de această industrie din Transilvania pentru a asigura arsenalul pentru armata munteană.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Această floare duhovnicească și mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători – Neamț, din părinți binecredincioși și iubitori de Dumnezeu. Această floare duhovnicească și mireasă a lui Hristos, pe care a odrăslit-o pământul binecuvântat […]