La 6 septembrie 1861, sub președinția prefectului Emanuil Gojdu, în comitatul Caraș, s-a decretat ca limba română să fie oficială
“La 6 septembrie 1861, în şedinţa congregaţiei comitatului Caraş, prezidată de comitele suprem Emanuil Gojdu, a fost supus la vot proiectul privind introducerea limbii române în comitat. Fiind aprobat cu majoritate de voturi, s-a decretat ca limba română să fie ,,limba oficială pentru afacerile din lăuntru”.”, scrie Mária Berényi pe facebook, istoric la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria
Într-adevăr, lui Emanuil Gojdu, care în 1861 fusese instalat ca prefect (comite suprem) al comitatului Caraș-Severin, i se datorează faptul că sub prezidiul lui s-a decretat şi limba română ca limbă oficială a comitatului Caraş. La Lugoj, ca prefect, a depus eforturi pentru înfiinţarea unui liceu românesc, dăruindu-i şi 2.000 de florini.
Emanoil Gojdu a fost un avocat de succes și patriot de origine aromână, familia tatălui său fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. În anul 1869 a fost numit judecător la Curtea Supremă a Ungariei.
“Casa lui Emanoil Gojdu din Budapesta a fost cunoscută ca fiind o casă românească, în care obișnuia să țină întruniri cu deputații români. Cu aceștia și sub președinția lui, s-a discutat și un proiect de lege “pentru egala îndreptățire a naționalităților”.
“Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud dumnezeirea, căci m-a făcut român; iubirea ce am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în fapta, ca încă și după moarte să erup de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul Națiunii”.”
Din păcate azi opera și dragostea sa față de neamul românesc și de Biserica neamului strămoșesc sunt trădate de politicienii contemporani din România, în frunte cu Mihai Răzvan Ungureanu, Ilie Bolojan și mai toată falanga antiromânească a băsiștilor din fostul PDL, PMP, PNL, etc
PS: Ținând cont de cât de mult și-a iubit Emanuil Gojdu neamul și limba, dovedind-o prin faptele sale, acum conștientizăm și mai mult de ce este atât de urât de unguri și de trădătorii care deservesc interesele Ungariei în România.
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
Leave a Comment