Site icon

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sînmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sînmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie. Un masacru fără niciun fel de noimă, pornit doar din ura nețărmuită la adresa neamului românesc: oameni vulnerabili, care nu erau combatanți, care nu erau un pericol, și care erau de secole pe teritoriul lor strămoșesc.

“În ziua de 11 septembrie 1940, soldații horthyști au împușcat în hotarul comunei Sânmihaiu Almașului zece tineri români prinși pe șosea” (din cartea Teroarea horthysto-fascistă în Nord Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944 apud Un an de stăpânire maghiară în Transilvania de Nord… p. 8)

Sânmihaiu Almașului în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Între Poarta Sălajului și Sânmihaiu Almașului, există o fântână denumită Fântâna Gorgana, sau “Fântâna Speranței”, “Fântâna Teiului”, sau Fântâna lui Simion Bărnuțiu, locul unde, în 28 mai 1864, a încetat din viață Simion Bărnuțiu, în timp ce se întorcea de la Iași, spre localitatea natală – Bocșa, și un monument dedicat ideologului revoluției pașoptiste române cu un citat memorabil care îi aparține: “Țineți cu poporul toți ca să nu rătăciți…”

Fântâna Gorgana este locul unde a murit Simion Bărnuţiu, istoric, filosof, profesor, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar, om politic

“Monumentul, este o reprezentare stilizată a unei fântâni simbolice ce are inscripționată pe fiecare latură, în partea de sus cuvintele ”Frățietate”, ”Egalitate”, ”Naționalitate” și ”Libertate” – sloganurile Revoluției Române de la 1848. Mergi mai departe și dai de un mic pod ce trece peste un pârâiaș. Pe cele patru capete de pod sunt sculptate câte o roză cu 12 loburi.”

Foto: Facebook / Ciută Ilie

Fântâna, pe numele său Gorgana, se află la cca 3 km vest de localitatea Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, pe partea stângă a şoselei care leagă municipiul Cluj-Napoca de municipiul Zalău. La data de 28 mai 1864, fiind grav bolnav, Simion Bărnuţiu se afla în drum spre localitatea sa natală, Bocşa, judeţul Sălaj, venind din Moldova, unde fusese profesor după terminarea evenimentelor de la 1848-1849. În acestă zi, simţindu-se foarte rău, trăsura care îl transporta s-a oprit la Fântâna Gorgana, unde fostul conducător al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania a murit în scurt timp.

Inscripţia “Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi – Simion Bărnuţiu”, săpată în piatra monumentului, a fost vandalizată prin lovire cu un obiect dur.

Exit mobile version