libris.ro

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie. Un masacru fără niciun fel de noimă, pornit doar din ura nețărmuită la adresa neamului românesc: oameni vulnerabili, care nu erau combatanți, care nu erau un pericol, și care erau de secole pe teritoriul lor strămoșesc.

„În ziua de 11 septembrie 1940, soldații horthyști au împușcat în hotarul comunei Sânmihaiu Almașului zece tineri români prinși pe șosea” (din cartea Teroarea horthysto-fascistă în Nord Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944 apud Un an de stăpânire maghiară în Transilvania de Nord… p. 8)

Sânmihaiu Almașului în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Între Poarta Sălajului și Sânmihaiu Almașului, există o fântână denumită Fântâna Gorgana, sau „Fântâna Speranței”, „Fântâna Teiului”, sau Fântâna lui Simion Bărnuțiu, locul unde, în 28 mai 1864, a încetat din viață Simion Bărnuțiu, în timp ce se întorcea de la Iași, spre localitatea natală – Bocșa, și un monument dedicat ideologului revoluției pașoptiste române cu un citat memorabil care îi aparține: „Țineți cu poporul toți ca să nu rătăciți…”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Foto: Facebook / Consiliul Judeţean Sălaj
Fântâna Gorgana este locul unde a murit Simion Bărnuţiu, istoric, filosof, profesor, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar, om politic

„Monumentul, este o reprezentare stilizată a unei fântâni simbolice ce are inscripționată pe fiecare latură, în partea de sus cuvintele ”Frățietate”, ”Egalitate”, ”Naționalitate” și ”Libertate” – sloganurile Revoluției Române de la 1848. Mergi mai departe și dai de un mic pod ce trece peste un pârâiaș. Pe cele patru capete de pod sunt sculptate câte o roză cu 12 loburi.”

Foto: Facebook / Ciută Ilie

Fântâna, pe numele său Gorgana, se află la cca 3 km vest de localitatea Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, pe partea stângă a şoselei care leagă municipiul Cluj-Napoca de municipiul Zalău. La data de 28 mai 1864, fiind grav bolnav, Simion Bărnuţiu se afla în drum spre localitatea sa natală, Bocşa, judeţul Sălaj, venind din Moldova, unde fusese profesor după terminarea evenimentelor de la 1848-1849. În acestă zi, simţindu-se foarte rău, trăsura care îl transporta s-a oprit la Fântâna Gorgana, unde fostul conducător al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania a murit în scurt timp.

Foto: Facebook / Consiliul Judeţean Sălaj

Inscripţia „Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi – Simion Bărnuţiu”, săpată în piatra monumentului, a fost vandalizată prin lovire cu un obiect dur.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info