Evenimente

Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat bustul preotului mărturisitor Florea Mureșanu

Sâmbătă, 21 octombrie, cu ocazia prăznuirii sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat bustul preotului mărturisitor Florea Mureșanu.

Născut la 19 Iulie 1907 în localitatea  Ciubanca, județul Cluj, preotul mărturisitor Florea Mureșanu a fost întemnițat timp de 4 ani, trecând prin închisorile de la Satu-Mare, Cluj, Gherla, Canal, Aiud. Calvarul a pornit pentru preotul Florea Mureșanu în anul 1952, în perioada cea mai neagră când s-a dezlănțuit teroarea comunistă împotriva elitelor culturale, politice, militare și spirituale românești. A fost arestat în 1952 împreună cu soţia Eugenia.

Nici preoții nu au scăpat de această teroare, autoritățile trimițându-l pe preotul Florea Mureșanu în perioada 1952 – 1953 în detenţie administrativă la Canal. Când a fost eliberat în anul 1953, Florea Mureșanu a refuzat reîncadrarea în Cluj și astfel a primit o parohie la Suciu de Sus, în județul Maramureş.

Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat bustul preotului mărturisitor Florea Mureșanu, Foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Ridicând un schit în numele Sfintei Treimi,  în locul numit „Breaza”, preotului mărturisitor Florea Mureșanu ajunge din nou în conflict cu autoritățile comuniste, fiind arestat pentru a doua oară în anul 1958. La 26 iunie 1958 a fost condamnat de Tribunalul Militar Cluj la 20 ani muncă silnică. A fost condamnat și închis la Aiud, unde a trecut în lumea celor drepți la 4 ianuarie 1963, potrivit fericiticeiprigoniti.net.

Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat bustul preotului mărturisitor Florea Mureșanu, Foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini „cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița "Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la…

3 ore ago

11 Mai 1601 – Mihai Viteazul îşi face intrarea solemnă în Kosice (Cașovia)

La 11 mai 1601 Mihai Viteazul din drum dinspre Viena ajunge la la Kassa / Cașovia…

10 ore ago

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida…

13 ore ago

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul ortopedic” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

2 zile ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

2 zile ago