1 Noiembrie 1599 – Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Alba Iulia

Prin semnificația ei politică, ziua de 1 noiembrie 1599 deschide o nouă epocă în istoria românilor. Visul de secole al neamului românesc începea la Alba Iulia sub domnia lui Mihai Pătrașcu, domnitorul care a avut o ascensiune politică fulminantă, încununată de multe izbânzi împotriva dușmanilor neamului nostru.

După o lungă serie de bătălii și victorii pe câmpurile de luptă, Mihai Viteazul intră în Alba Iulia ca stăpân al Transilvaniei. Obținerea independenței Țării Românești după strălucitoarele victorii împotriva turcilor dar și schimbările bruște în cadrul politicilor de la nivel european, l-au făcut pe Mihai Viteazul să ia noi decizii.

Înlocuirea lui Sigismund Bathory cu Andrei Bathory pe tronul Transilvaniei impunea o nouă strategie față de Transilvania, în contextul în care cardinalul Andrei Bathory, sprijinit de polonezi, intenționa să reia relațiile de prietenie cu turcii, decizie care ar fi făcut ca Țara Românească să fie de jur împrejur înconjurată de dușmani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Deși împăratul Rudolf acceptă ideea sugerată de Mihai Viteazul de a-l alunga pe cardinalul Andrei Bathory de pe tronul Transilvaniei, intervenția generalului Basta întârzia fără nicio justificare. În aceste condiții, domnitorul muntean s-a hotărât să acționeze pe cont propriu, prima victorie repurtând-o pe 28 octombrie 1599, la Șelimbăr.

După victoriile obținute rapid de către Mihai Viteazul în Transilvania, trupele cardinalului Andrei Bathory se retrag în debandadă, cardinalul având intenția să se refugieze în Moldova. După victoria de la Șelimbăr, imediat s-a predat Sibiul, iar peste trei zile, pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfător în Alba Iulia.

Un martor ocular descrie momentul intrării lui Mihai Viteazul în Alba Iulia:

,,…voievodul, călare pe un cal roib, purta o tunică albă și, pe deasupra, o manta de aceeași culoare, avînd brodați cu fir mai mulți șoimi. Pe cap avea binecunoscuta cușmă, al cărui surguciu, cu pană de cocor, em prins printr-o copcă de aur; sabia, bătută în rubine și împodobită cu aur, atîrna în stînga; ciorapii erau de mătasă albă, cizmele de satian galben. Opt slujitori, frumos îmbăcați, duceau de frîu opt cai minunați, cu șeiele bogat împodobite; veneau apoi trîmbițașii și, după aceștia, lăutarii zicînd din viori. De o parte și de alta a voievodului, plecate spre pămînt, erau purtate steagurile luate de la Andrei Bathory…

În întâmpinarea lui Mihai Viteazul la intrarea în cetatea de la Alba Iulia au venit nobilii unguri care i se închinară iar episcopul Demetrius Napragyi îi trimisese cheile orașului. După victoriile militare ale lui Mihai Viteazul, obținute pe câmpurile de bătălie, închinarea nobililor unguri, a cetăților și orașelor din Transilvania, reprezintă cea mai mare realizare politică a epocii sale. Securizând Transilvania, acum Mihai Viteazul avea răgazul de a-și orienta atenția către Moldova, care să îi încununeze visul de a deveni “din mila lui Dumnezeu, Domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei”.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 1 Noiembrie 1948 s-a înființat Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre ,,Mihai Viteazul”

mie nov. 1 , 2023
Tocmai în ziua când Mihai Viteazul intra la 1 noiembrie 1599 în cetatea de la Alba Iulia, desăvârșind unirea dintre Transilvania și Țara Românească, la 349 de ani distanță, la 1 Noiembrie 1948 s-a înființat Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre ,,Mihai Viteazul”, școală care poartă numele marelui voievod […]
La 1 Noiembrie 1948 s-a înființat Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre ,,Mihai Viteazul”, Foto: facebook / Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre "Mihai Viteazul"

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News