libris.ro

La 22 Februarie 1821, Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să-și găsească noi adepți pentru mișcarea sa

La 22 Februarie 1821,  Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să-și găsească noi adepți pentru mișcarea sa

Din cauza faptului că reprezentanții stăpânirii otomane aflaseră de existența și activitatea Eteriei, Alexandru Ipsilanti a grăbit izbucnirea revoltei în Principatele Române și a participat personal la ea.

Începutul revoluției din Principatele Române a avut avantajul suplimentar că acestea, fiind autonome sub suzeranitatea comună a Rusiei și a Imperiului Otoman, nu aveau garnizoane otomane, în timp ce la rândul lor, liderii locali aveau dreptul să mențină micile cortegii armate pentru propria lor protecție.

Din punct de vedere legal, otomanii nu își puteau muta forțele în Țara Românească sau Moldova fără permisiunea Rusiei și, dacă otomanii își trimiteau forțele în mod unilateral, Rusia ar putea intra în război.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Domnitorul Moldovei, Mihail Suțu, era un grec fanariot care era în secret membru al Eteriei, dar, în același timp, Suțu era un oportunist care își acoperea riscurile calculate prin informarea secretă a Portii Otomane cu privire la invazia planificată.

Prin urmare, la 22 februarie 1821 (stil vechi) sau 25 martie (stil nou), însoțit de mai mulți ofițeri greci aflați în serviciul Imperiului Rus, Ipsilantia a traversat râul Prut la Sculeni în Principate. Două zile mai târziu, la Iași a emis o proclamație, anunțând că are „sprijinul unei mari puteri” (n.r. adică Rusia).

„În noaptea de 22 februarie 1821, Alexandru Ipsilanti, însoţit de doi fraţi trece Prutul pe la vama Sculeni şi înconjurat de vreo 200 de arnăuţi sosea la Iaşi.” (Documente privind istoria României. Răscoala din 1821. vol IV, nr 67).

Mișcarea pentru eliberarea Greciei de sub jugul otoman, Eteria, a început la Iași

„Revoluţia pentru eliberarea pământului Greciei, îşi are începutul în Iaşi. Aşa susţinea şi contemporanul ei, Costache Negruzzi, în vestita sa scrisoare a VII-a (Calipso) publicată prin 1857 şi dau mărturie două plăci de marmură, bătute în pereţii Sălii Gotice din ograda Trei Ierarhilor, scrie curierul-iasi.ro

“Aici la Mănăstirea Trei Ierarhi, la 27 februarie 1821 în prezenţa eteriştilor şi a simpatizanţilor greci şi români, Veniamin Costache, Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a sfinţit drapelul Eteriei şi a binecuvîntat pe şeful acesteia, prinţul Alexandru Ipsilanti, dînd prin aceasta semnalul luptelor pentru cauza sfântă a Libertăţii Greciei în cadrul mişcărilor de eliberare a popoarelor din Balcani”.”

Citește și: La 30 martie 1821 a avut loc intalnirea dintre Tudor Vladimirescu si Alexandru Ipsilanti

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info