Site icon Glasul.info

La 28 martie 1848 este emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri

La 28 martie 1848 este emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri

La 28 martie 1848 este emisă Petițiunea Proclamațiune la Iași, redactată de Vasile Alecsandri

În vreme ce în Transilvania evenimentele din timpului Revoluției de la 1848-1849 au avut un caracter violent, pe alocuri chiar cu masacre de mari dimensiuni, mai ales din cauza unor incidente tragice cum a fost dubla trădare a maiorului ungur Hatvani, în Moldova revoluția a avut un caracter pașnic ea mai fiind denumită în epocă și revolta poeților.

La  27 martie/8 aprilie 1848 s-a desfășurat hotelul Petersburg din Iași, cu știrea domnitorului Mihail Sturza, Adunarea Populară a revoluționarilor din Moldova care au dat semnalul începerii revoluției din Țările Române.

“Ideile exprimate în Petiţia de la Iaşi sunt moderate, cu respectarea Regulamentului Organic, cerând reforme de ordin social, administrativ, politic, economic şi cultural. Petiţia a fost redactată de Vasile Alecsandri, după o întrunire a tinerilor revoluţionari paşoptişti, care a avut loc la Iaşi, la 27 martie/8 aprilie 1848.”

Iată cum suna Petițiunea Proclamațiune de la Iași, redactată de Vasile Alecsandri:

“Iaşi, 28 martie/9 aprilie 1848:

PETIŢIA-PROCLAMAŢIE A COMITETULUI DESEMNAT A PREZENTA REVENDICĂRILE MOLDOVENILOR, CA “NEAPĂRATE ÎMBUNĂTĂŢIRI CE CERE STAREA ŢĂRII”

Fraţilor!

În preajma dovezilor vederate de suferinţele ce se simt de poporul Moldovei şi a nepăratelor îmbunătăţiri ce cere starea ţării, Ocârmuirea, prin organul d-lui Ministru, s-au adresat la câteva persoane din locuitori spre a da opinia publică în privirea suferinţelor şi a îmbunătăţirii stării poporului Ţării Moldovei. Acele persoane, răspunzând d-lui Ministru că nu pot lua asupra lor însărcinarea de a arăta opiniile obştii până a nu o cerceta în sânul ei, s-au îndatorit a merge în sânul obştii şi a asculta glasurile sale spre a le împărtăşi Ocârmuirii. D-l Ministru (Ştefan Catargiu) nu numai că a primit această propunere, cunoscând singur boala ţării şi neapărata ei trebuinţă de vindecare, ci a făgăduit să vie însuşi în mijlocul fraţilor săi, ca un om ce, fiind însărcinat a păzi Regulamentul ţării, trebuie să fie însufleţit de dorinţa binelui obştesc.

Deci în 27 martie 1848 seara, pe la 7 ceasuri, adunându-se numeroasă obşte alcătuită de toate stările din ţeară, precum şi de străini de toate naţiile ce locuiesc în Moldova, acea obşte au ales un comitet, în care şi-au depus toată încrederea sa şi l-au însărcinat a arăta Ocârmuirii simţirile şi dorinţele de care este pătruns fiecare.

Comitetul dar, adunându-se astăzi în 28 martie 1848 şi cercetând starea critică de astăzi a societăţii, s-au încredinţat în cuget curat şi nemişcat de patimi, că pentru de a ne pune Moldova pe o cale de fericire, mijloacele cele mai sigure şi mai neapărat trebuitoare sunt următoarele:

IORGU STURDZA, C. GHEORGHE CANTACUZINO, mădulari ai comitetului. Pentru întocmai cu originalul, GHEORGHE SION, DR. VÂRNAV”

Exit mobile version