La 25 aprilie 1920 se năștea Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Născută la Fălticeni, cu tatăl casier la BNR Fălticeni și mama casnică, Sofia Ionescu-Ogrezeanu are norocul să studieze Facultatea de Medicină Umană din București și apoi să lucreze alături de personalități precum Francisc Rainer, Prof. George Emil Palade, Prof. Alfred Rusescu, Prof. N. Ionescu-Sisești.

După un prim stagiu de practică la oftalmologie și un al doilea în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, o localitate de lângă Fălticeni, începând cu 15 octombrie 1943 Sofia Ionescu-Ogrezeanu efectuează un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din București, intrând în prima echipǎ neurchirurgicalǎ, consideratǎ echipa de aur, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, cel care avea să-i devină și soț.

Potrivit Sofiei Ionescu-Ogrezeanu, aceasta a recunoscut (într-un interviu TVR cu Eugenia Voda), că a fost prima femeie neurochirurg, nu din lume, ci din sud-estul Europei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Anul 1944, un an în care bombardamentele asupra Bucureștiului au produs mulți morți și răniți, a creat un context în care viața unui copil atârna de necesitatea unei intervenții chirurgicale de maximă urgență, tocmai când nici un medic nu era disponibil.

În calitate de tânără studentă, Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a oferit să-l opereze pe acel copil, intervenție care s-a dovedit salvatoare. Acea operație i-a decis Sofiei Ionescu-Ogrezeanu viața timp de 47 de ani de neurochirurgie, schimbându-i complet cariera (n.r. Sofia Ionescu-Ogrezeanu se aștepta la o viață liniștită de medic internist la Fălticeni).

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 22 Books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

O carte pe care trebuie s-o aveți în bibliotecă: "Mihai Eminescu despre Bucovina și Basarabia", de Gică Manole

vin apr. 26 , 2024
Gică Manole este un istoric și eseist român născut la Tătărășeni, în județul Botoșani. A obținut titlul de doctor în istorie cu calificativul Magna Cum Laudae la  Facultătea de Istorie din Iași, în cadrul Universității „Al. I. Cuza”. Din calitatea de profesor și doctor în istorie, domnul Gică Manole a avut […]
O carte pe care trebuie s-o aveți în bibliotecă: "Mihai Eminescu despre Bucovina și Basarabia", de Gică Manole

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News