10 Mai 1919 - ziarul francez „Le Temps” scria: „Trupele române s-au oprit la 3 mai pe malul Tisei, ca urmare a unei cereri de armistițiu adresată Aliaților de guvernul bolșevic ungar"
Pe 10 mai 1919 ziarul francez „Le Temps” scria despre o manevră din partea guvernului ungar bolșevic condus de Béla Kun prin care să dea timp bolșevicilor ruși să atace România dinspre Nistru, pentru a pune presiune pe Armata Română care înainta deja către teritoriul Ungariei.
Armistițiul fals cerut de Ungaria bolșevică a lui Bela Kun a dat timp rușilor bolșevici să atace din spate Armata Română, dinspre Nistru, fiind o gravă eroare tactică și militară a Aliaților care s-au lăsat păcăliți de Bela Kun.
Astfel iată că la 10 mai 1919 ziarul francez „Le Temps” scria:
„Trupele române s-au oprit la 3 mai pe malul Tisei, ca urmare a unei cereri de armistițiu adresată Aliaților de guvernul bolșevic ungar. După 5 zile de discuții inutile, Aliații și-au dat seama că această cerere de armistițiu n-a fost decât o manevră din partea guvernului ungar bolșevic, pentru a da timp bolșevicilor ruși, care acum 2 zile trimiseseră un ultimatum României, spre a cădea în spatele acesteia din urmă.
De altfel, acest fapt nu s-a lăsat așteptat. Românii au fost atacați în mod serios acum patru zile, pe Nistru, de către bolșevici. Guvernul lui Béla Kun a crezut că a venit momentul să respingă propunerile guvernelor aliate, rezervându-și astfel posibilitățile de a pregăti noi provocări.”
Ca și pe vremea lui Avram Iancu, asistăm așadar la un nou armistițiu nerespectat și încălcat de către Ungaria, care duce din nou la moartea unor români. În consecință, Armata Română s-a reorganizat și și-a continuat marșul său victorios către Budapesta, iar la 4 august 1919 defila triumfătoare pe străzile Budapestei.
Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…
24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…
La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…
La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…
La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…
Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…
Leave a Comment