11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini “cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița “Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la termenul prevaricator, care se abate de la îndatoririle funcției sale, își încalcă îndatoririle legale, care trădează o cauză, etc) care duc pe furiş aur peste graniţe, să fie amendaţi cu 40 florini, din care două din trei părţi să le capete împiegaţii de la vamă iar restul să fie al magistratului. Cei lipsiţi de mijloace să fie bătuţi ori puşi la robotă. Tot atunci se ordonă să fie aspru pedepsiţi superstiţioşii cari desgroapă pe morţi şi străpung cadavrele cu pari ascuţiţi“.

Viața românilor la Bistrița sfârșitului de secol XVIII era un calvar de neînchipuit, plin de abuzuri și de samavolnicii groaznice îndreptate împotriva populației românești: valahii schismatici nu aveau voie să-și mai construiască gospodăriile și casele laolaltă cu reprezentanții Unio Trium Nationum, ci erau scoși în afara localităților, ducându-se o politică agresivă de segregare prin care românii erau scoși tocmai din vetrele lor strămoșești.

11 Mai 1762 - Magistratul din Bistrița ordona ca să fi amendați cu 40 de florini "cei care duc pe furiș AUR peste graniță"
11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini “cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

Se mai poate remarca un aspect inedit. Practic în acest document al magistratului din Bistrița de la 11 mai 1762 avem prima referire la vampirism atestată documentar în Țările Române.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Românilor li se interzicea să construiască edificii din piatră, li se interzicea accesul în orașele și piețele urbane, acesta fiind acordat numai în anumite cazuri și în condiții umilitoare și dezavantajoase din punct de vedere comercial pentru români. Ce mai, viața românilor era mai rea decât a animalelor în distopica lume a Unio Trium Nationum, unde doar unguri, sașii și secuii avea calitate politică în Transilvania. Singura scăpare a românilor din Bistrița de toată această viață de calvar era fuga în Moldova la frații lor români, însă nici asta nu era ușor de făcut pentru că granițele impuse samavolnic de stăpânirea străină, erau păzite cu strășnicie.

Adeseori taxele și impozitele, birurile împovărătoare impuse românilor erau redirecționate către clericul reformat sau romano-catolic unguresc. Adică o formă de parazitare pe față a muncii populației românești din Ardeal, și asta timp de secole întregi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

sâm mai 11 , 2024
Un deputat AUR, Daniel-Sorin Gheba, atrage atenția cu privire la pericolul dispariției antreprenorilor români care întâmpină în ultima vreme dificultăți din ce în ce mai mari în a-și promova și desface produsele, uneori de o calitate net superioară celor vândute de marii retaileri de pe piață. Deputatul Daniel-Sorin Gheba semnalează […]
Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

Poate vă place și:

libris.ro