La 21 mai 1906, Iuliu Maniu a rostit primul său discurs în calitate de parlamentar, într-o atmosferă foarte ostilă, fiind întrerupt de aproape 50 de ori de deputaţii maghiari. El nu s-a lăsat intimidat şi a criticat cu energie sistemul de guvernare impus în 1867, caracterizându-l prin cuvintele: „dominaţiunea exclusivismului de rasă şi clasă”.
Când un deputat ungur a declarat că România era un mic stat balcanic zdrenţuit, Maniu a replicat, protestând „cu ultima energie contra acestei expresiuni foarte jignitoare pentru statul vecin, care nu este zdrenţuit, ci sfâşiat”.
Prin activitatea sa, Maniu a devenit extrem de incomod pentru autorităţile maghiare, astfel că în 1910 acestea au reuşit să-i împiedice realegerea în Parlament.
21 Mai 1906 – Iuliu Maniu a rostit primul său discurs în calitate de parlamentar, într-o atmosferă foarte ostilă, fiind întrerupt de aproape 50 de ori de deputaţii maghiari
“La 21 mai 1906, Iuliu Maniu se ridică împotriva politicii guvernului care nu recunoştea existenţa partidelor naţionalităţilor: „Dumneavoastră negaţi existenţa partidului nostru – preciza el – cu toate, că avem program, cu toate că avem organizaţii de partid”.”
Pe 5 februarie au murit în închisori Iuliu Maniu şi Ion MihalacheApel pentru renașterea valorilor naționale romanesti, în locul natal al lui Iuliu Maniu, Foto: TVR 1Pe 5 februarie au murit în închisori Iuliu Maniu şi Ion MihalacheLa 19 Aprilie 1919 orașele Satu Mare şi Carei erau eliberate și astfel a fost posibilă instaurarea administraţiei româneștiPe 5 februarie au murit în închisori Iuliu Maniu şi Ion MihalacheBoc la fel de antiromân ca și Bolojan! Statuile românești prin pivnițe sau prin moloz, statuile ungurești puse în valoare!21 Mai 1906 – Iuliu Maniu a rostit primul său discurs în calitate de parlamentar, într-o atmosferă foarte ostilă, fiind întrerupt de aproape 50 de ori de deputaţii maghiariConstantin I. Stan, ÎNCEPUTURILE ACTIVITAŢII POLITICE A LUI IULIU MANIU
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
În data de 18 Mai 2024, militanții Asociației Comunitatea Identitară România, au desfășurat o amplă acțiune de ecologizare la Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare din Someșul Cald (comuna Gilău, jud. Cluj). Din păcate pădurea din jurul mănăstiri, a devenit un loc unde mulți indivizi necivilizați au aruncat o mulțime de deșeuri, […]