La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac

La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac cu inscripția: „În acest loc a fost tras în țeapă Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe rug în Piața Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 februarie 1601. Recucerind Ardealul, Voevodul Mihaiu a așezat aci între 11-16 august 1601 un steag în cinstea marelui și viteazului său slujitor. Ridicatu-s’a această troiță în Ziua Eroilor 21 Maiu 1936″.

Troița lui Baba Novac sau “Crucea lui Baba Novac” așa cum au numit-o clujenii, a fost ridicată în fața Bastionului Bethlen, strada Avram Iancu, colț cu Feleacului. Potrivit surselor istorice, troița a fost amplasată chiar pe locul în care fusese expus trupul neînsuflețit al mercenarului sârb.

“În primăvara anului 1935, P. S. Episcop Nicolae Ivan, împreună cu domnul G. Sion şi cu dr. Ioachim Crăciun, conferențiar la Universitatea din Cluj — formând un comitet — au luat iniţiativa ridicării unei troiţe pe locul unde a fost tras în ţeapă Baba Novac, vestitul general al lui Mihaiu Viteazul, şi Duhovnicul său „român”, al cărui nume nu-l cunoaştem precis. Această iniţiativă e ecoul unei conferinţe ce am ţinut mai demult Ia Universitate sub titlul „Mihaiu Viteazul şi Ardealul”, conferinţă care a avut ca urmări pozitive — prin străduinţa d-lui G. Sion — numirea unei străzi, aci în Cluj, cu numele Marelui Logofăt Theodosie Rudeanu, cancelarul Voevodului Mihaiu — şi, acum, ridicarea unei troiţe. Pentru alegerea locului, unde să fie aşezată crucea şi mai ales pentru a fi documentaţi asupra împrejurărilor, care au dus la uciderea lui Baba Novac, P. S. Episcop Nicolae al Clujului şi domnul G. Sion mi-au cerut amănunte asupra vieţii şi carierii militare a lui Baba Novac, pentru ca pe baza acestor informaţii să se avizeze, dacă merită să fie cinstită amintirea lui Baba Novac şi a Preotului său aici la Cluj, sau nu.”, scria dr. Ioachim Crăciun în Gazeta Ilustrată nr. 5-6 din mai-iunie 1936

dr. Ioachim Crăciun

Din textul dr-ului Ioachim Crăciun aflăm iată, că pe lângă Baba Novac, aceeași soartă a împărtășit-o din păcate și un preot apropiat de Mihai Viteazul, unul care îi era și duhovnic. S-a păstrat până și consemnarea cheltuielilor făcute cu execuția celor doi nefericiți:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“am dat țiganilor pentru că au schingiuit, au torturat, au fript și au tras în țeapă pe Baba Novac și pe preotul fl. 7 d. 50 s…t Am plătit pentru Baba Novac și preotul, celor 2 călăi fl. 3. Am plătit lui Luca aciul (lemnarul), pentru că a cioplit țeapa pentru Baba Novac fl. 2”

consemnarea cheltuielilor făcute cu execuția
La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac
La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac

La inaugurarea “Crucii lui Baba Novac” au participat oficialitățile vremii din perioada interbelică:

“În ziua de 21 Mai 1936. Ziua Eroilor , s-a sfinţit, cu un ceremonial deosebit, crucea ridicată pe locul unde a fost tras în ţeapă Baba Novac, eroicul general al lui Mihaiu Viteazul. După Te-Deumul, oficiat la Catedrala Ortodoxă Română din Piaţa Cuza-Vodă întru pomenirea Eroilor neamului toate autorităţile civile şi militare, în frunte eu cele eclesiastice, au pornit în procesiune spre locul de odihnă si Eroilor din cimitirul Clujului. Ajunşi în faţa Bastionului “Bethlen” procesiunea s-a oprit, iar soborul de preoţi, în frunte eu P. C. consilier Dr. Seb. Stanca, preşedintele Consiliului Eparhial, P. C. consilieri Dr. V. Sava, Laur . Curea, Păr Prof. A. Buzdug, Prot. A. Coşeriu, preot militar şi arhidiacon Dr. I. Vască, rectorul Academiei Teologice şi diacon V. Bogdan, an început slujba sfinţirii troiţei. Răspunsurile le-a dat corul Academiei Teologica ortodoxe române, dirijat de domnul prof. Dr. V. Petraşcu. După oficierea acestui serviciu divin şi sfinţirea troiţei şi a drapelului lui Mihaiu Viteazul, a luat cuvântul în numele Comitetului de iniţiativă, domnul Dr. Ioachim Crăcium, conferenţiar la Universitatea din Cluj.”

Gazeta Ilustrată nr. 5-6 din mai-iunie 1936

“Uciderea lui Baba Novac şi a Preotului său s-a săvârşit în ziua de 5 Februarie 1601, după cum reiese dintr-un document contemporan: „Chiar in această zi (5 Februarie), pe la orele 10, fură legaţi pe grinzi, de vii, Baba Novac, cel mai vestit soldat al lui Mihaiu Vodă, împreună cu Preotul său şi arşi în piaţă … “, piaţa din centrul cetăţii, actuala Piaţa Unirii. Basta era spectator al execuţiei din fereastra unei case din apropiere. Călăii i-au schingiuit mai întâi, i-au jupuit de piele şi apoi i-au aruncat pe rugul înflăcărat, aruncând din când în când apă, pentru ca chinul să fie mai mare. Această chinuire a ţinut cam peste o oră, până ce intervenise Basta, poruncind să nu se mai arunce apă şi muriră în curând. După această moarte cumplită au fost scoşi din cetate şi traşi în ţeapă lângă Bastionul croitorilor, numit azi Bastionul Bethlen, situat la începutul Căii Feleacului.”

Gazeta Ilustrată nr. 5-6 din mai-iunie 1936

Moarte de martiri, asistată pasiv cu vederea tocmai de către ucigașul lui Mihai Viteazul, generalul Basta. Oare nu i-a trecut prin minte Viteazului că Basta îl va trăda și pe el într-un mod asemănător?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei care au înlesnit și sprijinit răspândirea creștinismului

mar mai 21 , 2024
Astăzi Biserica îi prăznuieste pe 21 mai pe Sfinții Impărati Constantin și mama sa, Elena, cei care au înlesnit și sprijinit răspândirea creștinismului. Biserica îl cinstește pe Constantin cel Mare în rândul sfinților, în ceata drepților, prăznuindu-l împreună cu mama sa, sfânta împărăteasă Elena, pe 21 mai, fiind numiți „Sfinții […]
Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei care au înlesnit și sprijinit răspândirea creștinismului

Poate vă place și:

libris.ro