Site icon Glasul.info

Prezențe dacice în Panonia, în Ungaria! Inscripții cu numele lui Decebal descoperite de unguri

Cel puțin în două orașe din Panonia romană s-au descoperit pe teritoriul Ungariei inscripții cu numele viteazului rege Decebal. La Sabaria (Savaria), astăzi cu denumirea de Szombathely și la Aquincum (n.r. aflat pe teritoriul capitalei Budapesta) s-au descoperit inscripții romane cu numele ultimului rege al Daciei, Decebal.

Aquincum a fost un oraș antic, situat la nord-estul granițelor provinciei Pannonia în cadrul Imperiului Roman. Ruinele orașului pot fi găsite astăzi în Budapesta, capitala Ungariei. Sabaria a fost un oraș întemeiat de romani în secolul I, sub numele de Colonia Claudia Savaria, și care a devenit un important centru religios în Panonia.

Numele Decibalus prezent pe o tăbliță cu o incantație de blestem la Aquincum

În vreme ce inscripția cu numele de Decebal de la Aquincum se referă la un blestem, și sună cam așa “Et Decibali lingua et nomen ne possit adversus Oceanum facere”, adică prin traducere ar rezulta cam acest mesaj “Iar limba și numele lui Decibalus nu ar trebui să poată face nimic împotriva lui Oceanus”. Prezența numelui lui Decebal în Panonia romană nu pare spectaculoasă pentru istorici, dar nu există indicii din care să reiasă dacă numele era preluat de către romani din cauza faimei lui Decebal după războaiele daco-romane, dacă era un nume împrumutat de romani prin coabitarea cu dacii sau dacă era un dac romanizat.

În lista de nume regăsite pe tăblița cu blestemul respectiv găsită la Savaria(Szombathely, Pannonia Superioară), găsim următoarele nume : Marc(ius) Vindex Iun(ior), Iul(ius) Decibalus, Ulp(ius) Nigrinus, precum și altele inteligibile, nedescifrabile. Printre acele nume găsim găsim mulți soldați, veterani, sclavi sau libertari, dar și cetățeni romani. În lipsa unor date directe despre acest Decibalus de la Aquincum, nu putem însă determina statutul său social, care ar fi fost foarte interesant de știut din punctul nostru de vedere.

La Sabaria (Savaria) numele lui Decibalus este prezent pe o piatră cu o listă de “patroni” ai unui templu

După săpăturile efectuate la Sabaria (Savaria), azi Szombathely, se găsește la templul lui Isis, o zeitate împrumutată de la egipteni, o piatră care conține o listă cu foarte multe nume, așa zișii susținători ai templului. Printre primele rânduri găsim de asemenea numele lui Decibalus. Este vorba de Pannonia Superior, anul 188, și aici în mod suprinzător avem de a face cu un Iulius Decibalus.

Sabaria este un oraș special pentru că aici se crede că ar fi și mormântul poetului Ovidius Naso, cel care fusese exilat ani buni printre “barbarii” geți la Tomis, și a căror limbă a deprins-o după primii șase ani petrecuți printre ei. Ei, Sabaria este specială pentru că prin secolul XIX se credea că acolo s-a găsit un artefact învelit în ceară care ar conține un poem al lui Ovidiu scris în limba geților.

Exit mobile version