Cum s-au construit edificiile religioase maghiare din Transilvania prin parazitarea ortodoxiei românești și a românilor transilvăneni

Până la Edictele iozefine de toleranță religioasă din timpul împăratului Iosif al II-lea, românilor ortodocşi din Transilvania nu li se permitea să-şi construiască biserici trainice din piatră sau cărămidă, ci doar din lemn, pentru a nu rezista în timp. Ba mai mult, așa cum a descoperit istoricul român Vasile Lechițan în Arhivele Naționale din Cluj în registrele de “Socoteli princiare”, românii nici nu ar fi avut capacitatea de a le construi, pentru că erau parazitați și scurși de resurse și bani până nu le mai rămânea nici cu ce-și duce traiul de pe o zi pe alta.

Ce a putut descoperi istoricul român Vasile Lechințan și publica în lucrarea sa intitulată “Instituții și edificii religioase istorice din Transilvania”, apărută în anul 2000 la Cluj-Napoca la editura Carpatica, este de-a dreptul înfiorător, un viu exemplu despre cum s-au construit edificiile religioase maghiare din Transilvania prin parazitarea ortodoxiei românești și a românilor transilvăneni:

“8 Mai 1667 – S-au dat 6 florini din darea popilor români din Făgăraș (Fogarasi ola papok) pentru construirea bisericii reformate din Șieu (Sajo). Arhivele Naționale Cluj, Socoteli princiare, dosar 42, nr. 2035”

Vasile Lechințan

“22 Decembrie 1667″ – Ștefan Boer, judele curții domeniului princiar al Făgărașului, a perceput 15 florini de la episcopul Vadului, 15 florini de la episcopul român din Ucea de Jos, onorariul de la trei plăieși-șefi, de 45 de florini, darea popilor români de 50 de florini, etc”

Vasile Lechințan

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Cum s-au construit edificiile religioase maghiare din Transilvania prin parazitarea ortodoxiei românești și a românilor transilvăneni
Cum s-au construit edificiile religioase maghiare din Transilvania prin parazitarea ortodoxiei românești și a românilor transilvăneni

“1667 – S-a trimis la Alba Iulia, de către Ștefan Boer, judele curții domeniului princiar din Făgăraș, 50 de florini, darea popilor români (az olah popak adojat)”

Vasile Lechințan

“1666 – Preoții români (Popae sive Valachorum) sunt impuși la o contribuție extraordinară de 500 de taleri, preoții sași (Parochi Saxonum) la aceeași sumă. Nu sunt impuși la contribuție față de stat nobilii și predicatorii/preoții unguri. În 18 septembrie 1666 din nou sunt impuși la contribuție preoții români pentru plata tributului față de turci, cu 200 de florini. Iobagii români plăteau dări și în cadrul sumei fixate pe comitate și districte. (n.r. la unguri, aceeași poveste, nu erau impuși să plătească nimic)”

Vasile Lechințan

“1653 – Preoții românilor (Popis Valachorum) sunt impozitați cu 25 de dinari fiecare în contul contribuției principatului la construcția Casei Constantinopolului, o dare specială a Transilvaniei pentru Imperiul Otoman. (Preoții/predicatorii unguri nu sunt impozitați)”

Vasile Lechințan

“1655 – Preoții românilor (Popae) sunt impozitați fiecare cu 25 de dinari pentru o contribuție a principatului către Imperiul Otoman. Preoții sași cu 300 de florini (în total), grecii și evreii cu 300, nobilii contencioși cu o sesie cu 15 dinari. (Preoții unguri și nobilii mari unguri nu sunt impozitați)”

Vasile Lechințan

“1486 – Călugărul franciscan Ioan Capistrano (declarat sfânt în 1724 de papa Benedict al XIII-lea) scrie stării catolice din Transilvania ca, în numele lui Isus Cristos, să dea foc bisericilor românești care nu sunt altceva decât sinagogile satanei (sinagogae satanae), iar pe preoții români care nu trec la catolicism să-i alunge”

“8 Martie 1670 – S-au dat, din venitul fiscal al gostinei (gosztina = dare dată de către românii ortodocși din Făgpraș) 32 de florini predicatorului ungur din Dumbrăveni (Ebesfalva, Erzsébetváros)”

Vasile Lechințan

S.a.m.d. , practic toată lucrarea istoricului român Vasile Lechințan, “Instituții și edificii religioase istorice din Transilvania”, cuprinde secole întregi de parazitare a ortodoxiei românești și a românilor transilvăneni în beneficiul preoților și predicatorilor unguri, care nu doar că nu erau impozitați, ci își primeau soldele / salariile chiar din sumele parazitate de la preoții români și de la românii transilvăneni.

Tot din banii preoților români și a românilor transilvăneni erau ridicate bisericile și școlile religioase ale ungurilor! Practic de la români doar se luau taxe peste taxe și impozite, și ele ajungeau direct la preoții și predicatorii unguri, sau la ridicarea edificiilor religioase ale ungurilor din Transilvania.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Lansare înscrieri pentru masterclasses 2024

sâm mai 25 , 2024
Stagiunea „Prologul festivalului” 2024 L a n s a r e î n s c r i e r i p e n t r u m a s t e r c l a s s e s 2024, 29 iulie – 10 august Continuăm Stagiunea 2024 cu cel […]

Poate vă place și:

libris.ro