Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii: Salvați Castanul Unirii de la Vișan!

Doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii,

Avem la Vișan, în comuna Bârnova din Iași, ceva cu care puține popoare ale lumii se pot mândri, și anume simbolul declanșării luptei pentru obținerea unității poporului român. De sub Castanul Unirii de la Vișan s-a început “facerea” României. Acolo i-a fost maternitatea, acolo a încolțit ideea de Unire, prin poezia lui Vasile Alecsandri, “25 Mai 1856”, în mirosul îmbătător al florilor de castan încă înflorit!

La umbra acestui măreț castan, „Asociaţia de luptă pentru unire”, prin Vasile Alecsandri, redactează Jurământul membrilor Asociaţiei:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Sub acest măreț castan
Noi jurăm toți în frăție
Ca de azi să nu mai fie
Nici valah, nici moldovan

Ci, să fim numai români
Într-un gând, într-o unire
Și să ne dăm mâni cu mâni
Pentru-a țării fericire!”

Vasile Alecsandri, 25 Mai 1856
Castanul Unirii și jurământul sacru de la 25 Mai 1856 de sub arborele declarat monument istoric, Foto: © Glasul.info / Fandel Mihai
Castanul Unirii și jurământul sacru de la 25 Mai 1856 de sub arborele declarat monument istoric, Foto: © Glasul.info / Fandel Mihai

Sub acest măreț castan, revoluționarii pașoptiști moldoveni, unii dintre ei proaspăt reveniți din refugiu din Transilvania, acolo unde se adăpostiseră pe la frații noștri români ardeleni din calea prigoanei poterelor fanariote, în secret, în “ilegalitate”, au depus jurământul de credință al unioniștilor ieșeni și au întemeiat „Asociaţia de Luptă pentru Unire”. Făceau parte din acea întâlnire de taină următoarele personalități  Costachi Negri, Dimitrie Ralet, Constantin Hurmuzachi, Pr.arhim. Neofit Scriban, Petre Mavrogheni, Anastasie Panu, Costachi Rolla, Dimitrie Cozadini, Manolache Costache Epureanu, Dimitrie Cracti, Constantin Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, Nicolae Şuţu, Ioan Emilian Florescu, Nicolae Creţulescu.

Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii: Salvați Castanul Unirii de la Vișan!
Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii: Salvați Castanul Unirii de la Vișan!

De la descoperirea sa de către domnul Mandache Leocov, directorul Grădinii Botanice din Iași, și obținerea clasificării de monument istoric și al naturii de o valoare inestimabilă pentru poporul român și pentru istoria statului român modern, administrația locală și centrală a statului român nu s-a implicat mai deloc în punerea acestui monument în valoare, ba mai mult l-a lăsat într-o stare de paragină, Castanul Unirii ajungând acum bolnav și în pericol de dispariție!

După ridicarea la cer a domnului Mandache Leocov, domnul Mihai Caba a preluat steagul luptei pentru punerea în valoare a Castanului Unirii. A donat bani pentru construirea unui monument lângă castan, a scris o carte prin care să popularizeze în societatea importanța istorică și identitară a Castanului Unirii, a organizat anual evenimente pe 24 Ianuarie și pe 25 Mai la castan, prin care să conștientizeze opinia publică cu privire la însemnătatea deosebită a Castanului Unirii.

Mihai CABA, În carantină, la Castanul Unirii, Foto: © Glasul.info / Fandel Mihai
Mihai CABA, În carantină, la Castanul Unirii, Foto: © Glasul.info / Fandel Mihai

A smuls de la Ministerul Culturii în urmă cu mulți ani promisiunea că monumentul atât de drag lui, Castanul Unirii, va fi pus în valoare în mod corespunzător. Povestea Castanului Unirii are și ea o istorie specială: redescoperit la ani buni de la revoluția din 1989 de către domnul Mandache Leocov, mărețul arbore se află pe o proprietate privată, cu un proprietar care s-a trezit cu acest arbore impunător pe proprietatea sa după un schimb de terenuri între Focșani și Iași. Proprietarul este dispus să cedeze suprafața de teren pe care se află Castanul Unirii dacă i se oferă prețul pieții și nimic mai mult. Însă nimeni din administrația locală sau centrală nu a făcut nimic concret pentru a rezolva situația și a pune în valoarea acest deosebit de important monument.

Cum arborele este bolnav, având serioase probleme vizibile cu ochiul liber pe tulpina sa și cum “părintele moral” al monumentului domnul Mihai Caba nu mai este nici el în putere, se impune de urgență o intervenție a statului român pentru punerea în valoare în mod corespunzător a acestui monument. Nu am vrea ca domnul Mihai Caba să se stingă dintre noi fără să apuce să vadă atât timp cât mai trăiește punerea în valoare a monumentului și rezolvarea acestei situații rușinoase pentru autoritățile statului român, care prin indiferența lor practic își reneagă “părinții morali” care au înfăptuit Unirea Principatelor și au pus apoi bazele statului român modern, pentru că pe mulți dintre ei Alexandru Ioan Cuza i-a luat cu el de la Iași la București și unii chiar ocupat unele dintre cele mai importante funcții și demnități în fruntea statului român, chiar în clipele cele mai grele ale existenței tânărului stat.

Din aceste motive solicităm intervenția de la nivel central, de la nivelul Ministerului Culturii, de la nivelul Guvernului României să Salvați Castanul Unirii de la Vișan!

PS: toți cei care sunteți de acord să vă puneți semnătura pe această scrisoare deschisă vă rog să ne scrieți pe email la adresa redactie@glasul.info, numele, prenumele și ocupația (n.r. de exemplu profesor, avocat, jurnalist, etc).

Semnează:

Fandel Mihai, jurnalist

Ion Andrei, pensionar

Ciută Daniela, jurnalist (Buletin de Carei)

Don Diethard  Catalin, asistent personal

Dan Dumitrescu

Mariana Bălăceanu, pensionară

Șerban Ana

Mirela Fandel

Larisa Scorohodoco, medic

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Erasmus+ în POLONIA: "Keen on Europe" - reprezentat de tinerii gorjeni

Dum mai 26 , 2024
Un grup de liceeni de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, coordonați de prof. Dr Ana-Daria Ionescu Haidau, directorul liceului, prof. Ema Tulpan – coordonator de proiecte educative și prof. Eugenia-Liliana Stefanescu, reprezintă echipa României în cadrul proiectului Erasmus+, “Keen on Europe”, desfășurat în perioada 21-29 mai […]

Poate vă place și:

libris.ro