Site icon Glasul.info

Istoric gorjean: Muzeul Național „Constantin Brâncuși” nu este acreditat ca muzeu de Ministerul Culturii!

Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Legea muzeelor și colecțiilor publice nr. 311/2003 prevede că funcționarea muzeelor și colecțiilor publice din România este condiționată de acreditarea acestora, scrie istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu pe pagina sa de socializare.
Pentru cei care doresc să consulte lista completă a muzeelor și colecțiilor din România acreditate de Ministerul Culturii, pot accesa linkul: https://ghidulmuzeelor.cimec.ro/Muzee-Acreditate.asp.

Așa am aflat și noi că Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu NU este acreditat pentru a funcționa ca muzeu, așa cum este formulată Legea nr. 311/2003 (republicată, M.O. nr. 207 din 24 martie 2014): „Funcționarea muzeelor și a colecțiilor publice, indiferent de forma de constituire, proprietate și administrare a patrimoniului, este condiționată de acreditarea acestora” (Art. 17, alin. 1).

Surpriza a venit atunci când am constatat că restul muzeelor naționale din România sunt acreditate de Ministerul Culturii (inclusiv Muzeul Național „Brătianu”, înființat recent), mai puțin Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, înființat prin Legea nr. 199/2015 (publicat în M.O., Partea I nr. 539 din 20 iulie 2015, în vigoare de la 1 ianuarie 2016), a scris istoricul care în ultimii ani a organizat o serie de evenimente culturale și istorice la nivel național. Specialist în cercetarea și conservarea patrimoniului istoric, Andrei Popete Pătrașcu afirmă că în ultimii ani mai multe muzee fără acreditare au fost închise, exprimându-și îngrijorarea față de soarta muzeului de la Târgu Jiu.

Întrebăm așadar, cum este posibil ca un muzeu național înființat în anul 2015, „printr-o lege specială”, așa cum afirmă managerul interimar care ocupă această funcție din 2020, să nu se regăsească după 9 ani pe lista muzeelor acreditate din România, practic instituția să funcționeze ilegal conform legislației în vigoare?!

Mai grav este faptul că pe siteul muzeului, la secțiunea Transparență pot fi consultate: Legea Muzeelor și Colecțiilor din România Nr. 311/2003 (lege care ne spune că funcționarea muzeului este condiționată de acreditarea sa), Legea pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” Nr. 199/2015 (lege care la Art. 5, alin. 2, precizează că „Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului culturii, în urma unui concurs de proiecte de management”, iar la Târgu Jiu avem un manager interimar de peste 4 ani), precum și Regulamentul de organizare şi funcţionare al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, text publicat în M.O., Partea I nr. 657 din 07 august 2019 (Art. 2. – Muzeul este organizat şi funcţionează în conformitate cu legislaţia română în vigoare, respectiv cu respectarea prevederilor Legii nr. 199/2015 privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, ale Legii muzeelor şi colecţiilor publice nr. 311/2003, republicată, precum şi ale prezentului regulament de organizare şi funcţionare).

Ce avem în acest caz la Târgu Jiu, este orice altceva mai puțin muzeu!

În anul 2019, scrie Andrei Popete Pătrașcu, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, răspundea printr-o adresă la interpelarea secretarului Camerei Deputaților, Cristian Buican, că „potrivit legislației în materie, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat de principiu Regulamentul de organizare și funcționare a Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, cu mențiunea că acest aviz nu ține loc de acreditare, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” urmând să facă demersurile conforme cu prevederile Legii nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice, republicată”.

Acreditarea are rolul de a verifica și certifica faptul că o instituție de patrimoniu îndeplinește condițiile minimale acceptabile pentru a pune în practică definița unui muzeu sau colecții publice. Legea muzeelor și colecțiilor din România prevede expres că orice instituție muzeală trebuie acreditată de Ministerul Culturii, după îndeplinirea unor criterii specifice.

După 9 ani de la promulgarea Legii înființării Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, „muzeul” de la Târgu Jiu, poate fi descris drept o clădire de secol XVIII, cu pereții mucegăiți, în care se organizează vernisaje, expoziții tematice și lansări de carte. Practic, funcționează similar unei galerii de artă, iar funcția de muzeu național este doar una declarativă, pe hârtie!


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Exit mobile version