Istoric gorjean: Muzeul Național „Constantin Brâncuși” nu este acreditat ca muzeu de Ministerul Culturii!

Legea muzeelor și colecțiilor publice nr. 311/2003 prevede că funcționarea muzeelor și colecțiilor publice din România este condiționată de acreditarea acestora, scrie istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu pe pagina sa de socializare.
Pentru cei care doresc să consulte lista completă a muzeelor și colecțiilor din România acreditate de Ministerul Culturii, pot accesa linkul: https://ghidulmuzeelor.cimec.ro/Muzee-Acreditate.asp.

Așa am aflat și noi că Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu NU este acreditat pentru a funcționa ca muzeu, așa cum este formulată Legea nr. 311/2003 (republicată, M.O. nr. 207 din 24 martie 2014): „Funcționarea muzeelor și a colecțiilor publice, indiferent de forma de constituire, proprietate și administrare a patrimoniului, este condiționată de acreditarea acestora” (Art. 17, alin. 1).

Surpriza a venit atunci când am constatat că restul muzeelor naționale din România sunt acreditate de Ministerul Culturii (inclusiv Muzeul Național „Brătianu”, înființat recent), mai puțin Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, înființat prin Legea nr. 199/2015 (publicat în M.O., Partea I nr. 539 din 20 iulie 2015, în vigoare de la 1 ianuarie 2016), a scris istoricul care în ultimii ani a organizat o serie de evenimente culturale și istorice la nivel național. Specialist în cercetarea și conservarea patrimoniului istoric, Andrei Popete Pătrașcu afirmă că în ultimii ani mai multe muzee fără acreditare au fost închise, exprimându-și îngrijorarea față de soarta muzeului de la Târgu Jiu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Întrebăm așadar, cum este posibil ca un muzeu național înființat în anul 2015, „printr-o lege specială”, așa cum afirmă managerul interimar care ocupă această funcție din 2020, să nu se regăsească după 9 ani pe lista muzeelor acreditate din România, practic instituția să funcționeze ilegal conform legislației în vigoare?!

Mai grav este faptul că pe siteul muzeului, la secțiunea Transparență pot fi consultate: Legea Muzeelor și Colecțiilor din România Nr. 311/2003 (lege care ne spune că funcționarea muzeului este condiționată de acreditarea sa), Legea pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” Nr. 199/2015 (lege care la Art. 5, alin. 2, precizează că „Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului culturii, în urma unui concurs de proiecte de management”, iar la Târgu Jiu avem un manager interimar de peste 4 ani), precum și Regulamentul de organizare şi funcţionare al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, text publicat în M.O., Partea I nr. 657 din 07 august 2019 (Art. 2. – Muzeul este organizat şi funcţionează în conformitate cu legislaţia română în vigoare, respectiv cu respectarea prevederilor Legii nr. 199/2015 privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, ale Legii muzeelor şi colecţiilor publice nr. 311/2003, republicată, precum şi ale prezentului regulament de organizare şi funcţionare).

Ce avem în acest caz la Târgu Jiu, este orice altceva mai puțin muzeu!

În anul 2019, scrie Andrei Popete Pătrașcu, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, răspundea printr-o adresă la interpelarea secretarului Camerei Deputaților, Cristian Buican, că „potrivit legislației în materie, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a avizat de principiu Regulamentul de organizare și funcționare a Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, cu mențiunea că acest aviz nu ține loc de acreditare, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” urmând să facă demersurile conforme cu prevederile Legii nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice, republicată”.

Acreditarea are rolul de a verifica și certifica faptul că o instituție de patrimoniu îndeplinește condițiile minimale acceptabile pentru a pune în practică definița unui muzeu sau colecții publice. Legea muzeelor și colecțiilor din România prevede expres că orice instituție muzeală trebuie acreditată de Ministerul Culturii, după îndeplinirea unor criterii specifice.

După 9 ani de la promulgarea Legii înființării Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, „muzeul” de la Târgu Jiu, poate fi descris drept o clădire de secol XVIII, cu pereții mucegăiți, în care se organizează vernisaje, expoziții tematice și lansări de carte. Practic, funcționează similar unei galerii de artă, iar funcția de muzeu național este doar una declarativă, pe hârtie!


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Preot misionar român din Canada, invitat de ASCOR – Alba Iulia să vorbească despre iubirea creștină

lun mai 27 , 2024
Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia organizează duminică, 26 mai 2024, o nouă conferință duhovnicească. Invitat este un preot român care face misiune în centre de îngrijiri paliative din Canda. Părintele Octavian Blaga, preot slujitor în cadrul unei parohii ortodoxe multietnice aflate sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe din America (O.C.A.), va […]

Poate vă place și:

libris.ro