Site icon Glasul.info

Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: “L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului”

Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: "L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului"

Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: "L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului"

Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: “L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului”.

Valentin Tănase este grafician, pictor, ilustrator de carte, creator de benzi desenate, sculptor și critic de artă român născut la Iași. Este poate unul dintre cei mai talentați și mai compleți artiști contemporani români. În operele sale artistice, Valentin Tănase într-adevăr l-a portretizat în pictură, desene, schițe, gravuri, etc sau l-a materializat în sculptură în niște ipostaze cu adevărat magistrale pe marele voievod Mihai Viteazul.

La ceas de noapte, cu câteva ore înainte de răsăritul zilei de 27 mai, ziua când la 27 mai 1600, Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând astfel prima unire politică a celor trei țări române, artistul a făcut pe contul său de socializare o postare dedicată acestui eveniment important din istoria neamului nostru, cuprinzând unele dintre cele mai frumoase lucrări ale sale înfățișându-l pe marele voievod al Unirii, făcând totodată un apel la neuitarea celui care a reușit pentru prima dată în istorie după distrugerea regatului dac, reunirea teritorială a neamului nostru pe aproape întreg spațiul etnic românesc:

“Prin legea organică nr. 137 din 21 iulie 2020 a fost instituită “Ziua Națională Mihai Viteazul – Martir și Erou al Națiunii Române”, sărbătorită în fiecare an în ziua de 27 mai, în amintirea zilei de 27 mai 1600, când Mihai Viteazul s-a intitulat Domn al Țării Românești, al Transilvaniei și al Moldovei. Puțini români cunosc această aniversare, pentru faptul că a fost prea puțin popularizată. Este o zi în care ne amintim de marele voievod, de gloria înaintașilor și de sentimentul național. Mihai Viteazul nu este pentru români doar o figură istorică remarcabilă, ci și o efigie a identității naționale, un simbol. Scriitorul Marin Sorescu a afirmat cu deplin temei că: “Mihai Viteazul este un principiu de funcționare al poporului român”, iar marele istoric Nicolae Iorga a scris: “A-l uita pe Mihai Viteazul acum și întotdeauna ar însemna să ne uităm pe noi înșine și să părăsim menirea noastră. Să îl avem mereu înainte, ori de câte ori gândul ni se înalță mai presus de nevoile mici ale zilei ce trece, căutând să zărească în depărtările viitorului”.

L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului.

Să nu îl uităm pe cel care într-o sclipire de fulger ne-a dat mândria de a ne numi români.”

Valentin Tănase
Exit mobile version