Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: “L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului”

Sculptorul și pictorul Valentin Tănase: “L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului”.

Valentin Tănase este grafician, pictor, ilustrator de carte, creator de benzi desenate, sculptor și critic de artă român născut la Iași. Este poate unul dintre cei mai talentați și mai compleți artiști contemporani români. În operele sale artistice, Valentin Tănase într-adevăr l-a portretizat în pictură, desene, schițe, gravuri, etc sau l-a materializat în sculptură în niște ipostaze cu adevărat magistrale pe marele voievod Mihai Viteazul.

La ceas de noapte, cu câteva ore înainte de răsăritul zilei de 27 mai, ziua când la 27 mai 1600, Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând astfel prima unire politică a celor trei țări române, artistul a făcut pe contul său de socializare o postare dedicată acestui eveniment important din istoria neamului nostru, cuprinzând unele dintre cele mai frumoase lucrări ale sale înfățișându-l pe marele voievod al Unirii, făcând totodată un apel la neuitarea celui care a reușit pentru prima dată în istorie după distrugerea regatului dac, reunirea teritorială a neamului nostru pe aproape întreg spațiul etnic românesc:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Prin legea organică nr. 137 din 21 iulie 2020 a fost instituită “Ziua Națională Mihai Viteazul – Martir și Erou al Națiunii Române”, sărbătorită în fiecare an în ziua de 27 mai, în amintirea zilei de 27 mai 1600, când Mihai Viteazul s-a intitulat Domn al Țării Românești, al Transilvaniei și al Moldovei. Puțini români cunosc această aniversare, pentru faptul că a fost prea puțin popularizată. Este o zi în care ne amintim de marele voievod, de gloria înaintașilor și de sentimentul național. Mihai Viteazul nu este pentru români doar o figură istorică remarcabilă, ci și o efigie a identității naționale, un simbol. Scriitorul Marin Sorescu a afirmat cu deplin temei că: “Mihai Viteazul este un principiu de funcționare al poporului român”, iar marele istoric Nicolae Iorga a scris: “A-l uita pe Mihai Viteazul acum și întotdeauna ar însemna să ne uităm pe noi înșine și să părăsim menirea noastră. Să îl avem mereu înainte, ori de câte ori gândul ni se înalță mai presus de nevoile mici ale zilei ce trece, căutând să zărească în depărtările viitorului”.

L-am desenat, pictat, sculptat de atâtea ori pe marele voievod, de fiecare dată cu acel sentiment de respect, recunoștință și evlavie pe care îl datorăm eroilor legendari ai neamului.

Să nu îl uităm pe cel care într-o sclipire de fulger ne-a dat mândria de a ne numi români.”

Valentin Tănase

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Un senator român din Covasna acuză UDMR-ul de încălcarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal

lun mai 27 , 2024
Senatorul de Covasna Ionuț Neagu reacționează cu privire la practicile neortodoxe ale UDMR-iștilor din Satu Mare și Carei, Kereskenyi Gabor și Monica Giurgiu Kovacs, care folosesc niște sisteme de trimitere în masă a SMS-urilor către cetățeni, mesaje trimise exclusiv în limba maghiară chiar și acelor cetățeni care nu și-au dat […]
Un senator român din Covasna acuză UDMR-ul de încălcarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal

Poate vă place și:

libris.ro