Mihai Tîrnoveanu: “La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre”

“La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre. Ceva din el s-a rupt acum cinci ani când a fost legat cu funii de platforma unui dric ce l-a scos din centru.

Ceva din el s-a sfărâmat când nu a avut loc o revoluție atunci când a fost ridicat în lanțuri de pe soclul său. Ceva din el s-a pierdut în cei cinci ani de depozit și toată ființa lui s-a răzvrătit când călăii l-au pus acum pe un alt soclu.

Viteazul nu este o păpușă, nu poate fi mutat dintr-un loc în altul prin acte administrative semnate de niște contopiști nemernici; Viteazul a semnat cu barda Unirea cea Mare. El nu are nevoie de îngăduința unui primar și nici de “onoruri” când acestea nu se dau în locul potrivit.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Spun toate astea luând act de reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul la Oradea și de o anumită rumoare pozitivă pe net în acest sens. Atrag atenția însă că toată strategia lui Bolojan în chestiunea asta este de o perversitate rar întâlnită, căci practic pune în “conflict” în fața opiniei publice personalități istorice ale României.

Dă jos statuia lui Mihai Viteazul și așează pe același soclu statuia Regelui Ferdinand, în condițiile în care se putea amplasa respectiva statuie în centrul istoric, fără să fie eliminat simbolul Mihai Viteazul. Era suficient loc și multă logică istorică. Mihai Viteazul a făcut prima Unire iar în timpul Regelui Ferdinand s-a înfăptuit Unirea de la 1918.

Intre timp, culmea, se găsește un loc liber, și se instalează statuia regelui Ladislau al Ungariei, chiar în Cetatea Oradea! De frica noastră, Ladislau este inaugurat în secret, cu doar trei inși, primarul, un preot ungur și fotograful care i-a tras în poză, deși inițial evenimentul a fost anunțat cu mare fast.

Acum, Bolojan amplasează statuia lui Mihai Viteazul în Piața Emanuel Gojdu și anunță că de la anul va schimba denumirea locului în Piața Mihai Viteazul, eliminând astfel numele lui Gojdu, un alt mare român! Dar Piața Gojdu unde va fi? La Regia de Apă? Înțelegeți acum logica?

Adică Oradea este un sat atât de mic încât Ferdinand nu are loc de Mihai Viteazul iar acesta nu are loc de Emanuel Gojdu, dar Ladislau isi găsește totusi un amplasament fără ca un alt simbol maghiar să fie scos din hartă!!!

Și mai toată lumea aplaudă! Citim în presa locală că statuia lui Mihai Viteazul a fost “reabilitată” doar în acest an, cinci ani zăcând demontata într-un depozit al Regiei de Apă! Probabil administrația “cătunului” Oradea nu a avut până acum bani, dar iată că i-a găsit taman în campania electorală, când cu mare fast, cu “onoruri” a “tăiat panglica” statuii în asistența a 400 de oameni..l-au tăiat de fapt în bucăți pe Viteaz.

De obicei nu sunt rău, dar să mă ierte Dumnezeu, dacă atunci când l-au scos cu funii pe Voievod de pe soclul lui, ar fi fost tot 400 de orădeni viteji, Viteazul nostru rămânea acolo unde îi este locul: în centrul istoric din Oradea.” ( Mihai Tîrnoveanu)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Next Post

Descoperire extraordinară la Covasna: urmele strămoșilor noștri de acum 3000 de ani!

joi mai 30 , 2024
Urmele strămoșilor noștri ies la iveala la Covasna cu ajutorul unei echipe de arheologi de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, pe o stradă din municipiul Sfântu Gheorghe. Cel mai mult atrage atenția un artefact deosebit, pe care arheologii l-au denumit “fragment dintr-un obiect monumental, realizat tot din lut ars […]
Descoperire extraordinară la Covasna: urmele strămoșilor noștri de acum 3000 de ani!

Poate vă place și:

libris.ro