Site icon Glasul.info

6 Iunie 1475 – Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății Caffa au fost uciși de turci

La 6 iunie 1475 puternica cetate genoveză din Crimeea, Caffa, este cucerită de către turcii conduși de marele vizir Ahmed pașa. Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății au fost “tăiați” de turci. Odată cu transformarea Hanatului Crimeii în stat vasal Imperiului Otoman, tătării de aici vor constitui un permanent pericol pentru țările române.

Se vorbește puțin spre deloc despre implicarea lui Ștefan cel Mare în peninsula Crimeea, în încercarea de a apăra pământurile natale ale soției sale, Maria de Mangop, moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362). Această ramură a familiei Paleologilor era înrudită cu dinastia Comnen, cu cea a Asaneștilor din Bulgaria.

După ocuparea Trapezuntului (n.r. Trabzon) de către turci, strămoșii Mariei de Mangop, înrudiți cu familia imperială bizantină Comnen, s-au refugiat în peninsula Crimeea și au înființat un principat bizantin. Acceptarea de către Isaac de Mangop de a fi vasal al turcilor îl face pe Ștefan cel Mare să se îgrijoreze și să-l trimită pe cumnatul său Alexandru Gabras (n.r. Gavras, Alexandru de Mangop) împreună cu câteva sute de ostași moldoveni pentru a prelua tronul principatului de Mangop.

6 Iunie 1475 - Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății Caffa au fost uciși de turci
6 Iunie 1475 – Cei 160 de moldoveni care au luptat pentru apărarea cetății Caffa au fost uciși de turci

Asediul cetății Caffa: deși moldovenii luptă cu vitejie, orașul cade și ei sunt uciși de turci

În luna mai a anului 1475, o flotă turcă foarte bine echipată sub comanda lui Gedik Ahmed Pașa a sosit în Crimeea. Ștefan cel Mare îi scrie lui Matei Corvin, regele Ungariei, cerându-i ajutorul pentru apărarea cetății genoveze Caffa. Deși a primit fabuloasa sumă de 100.000 de țechini de la papa Sixt al IV-lea pentru a lupta împotriva expansiunii turcilor în Europa Creștină, Matei Corvin nu i-a acordat niciun fel de ajutor lui Ștefan cel Mare, deși acesta avertiza cu insistență că turcii nu trebuie lăsați să se unească vreodată cu tătarii pentru că vor deveni un dușman de temut împotriva creștinătății europene.

Văzând refuzul inexplicabil al regelui Ungariei, Ștefan cel Mare echipează pe cheltuiala sa câteva corăbii și trimite 300 de moldoveni pentru apărarea cetății genoveze Caffa din Crimeea, împotriva fiului lui Isaac de Mangop care acceptase să fie vasalul turcilor. Cumnatul lui Ștefan cel Mare, Alexandru Gavras, ajunge cu moldovenii la Doros și îl detronează pe fiul lui Isaac.

Însă turcii reacționează foarte rapid, și după un asediu violent timp de câteva zile, reușesc să cucerească orașul și cetatea Caffa, și să masacreze apărătorii cetății. Printre victimele lor se vor număra și ultimii 160 de moldoveni rămași în viață.

La 20 iunie 1475, în scrisoarea trimisă regelui ungar Matei Corvin, Ștefan cel Mare scria:

„[…] fratele soției și doamnei noastre, Alexandru, a venit în locul acela […] și în ziua a treia a luat în stăpânire Mangopul, moștenirea tatălui său, și […] el este acum în Mangop și nu este altfel”

Ștefan cel Mare

Peste o lună, în iulie 1475, Domenico d’Alba Reale și camaradul său, Gaspar, solii regelui maghiar la domnul Ștefan al Moldovei, scriau în raportul lor:

„… Voievodul Ștefan l-a trimis pe fratele soției sale, Alexandru, în regatul numit Mangop. Alexandru, ajuns acolo și prezentându-și gramotele …, a intrat pe deplin în stăpânirea aceluiași regat Mangop”.

Începând din septembrie 1475 turcii au asediat orașul Mangop, capitala principatului, reușind să pătrundă în oraș în cele din urmă în decembrie 1475, să masacreze locuitorii orașului, să desființeze principatul Teodoro, să-l captureze pe Alexndru Gavras (n.r. Alexandru de Mangop) împreună cu familia sa și să-i ducă la Constantinopol. Principele Alexandru a fost decapitat în 1476, fiul său a fost convertit forțat la islam, iar soția și fiicele sale au ajuns în haremul sultanului.

Nu putem să nu ne întrebăm de ce Matei Corvin, regele Ungariei, nu a înțeles ceea ce Ștefan cel Mare i-a explicat atât de clar prin solii săi, că pericolul otoman va crește în intensitate dacă Poarta Otomană se unește cu tătarii, inclusiv pentru Ungaria. După moartea lui Matei Corvin, Ungaria avea să devină următoarea victimă a turcilor, dispărând din istoria Europei pentru aproximativ trei secole umilitoare….

Exit mobile version