Am privit până în adâncul durerii noastre de români pământul Cimitirului sfâșiat de străini. Am aprins lumânări pe locul fostelor cruci, răni ce până-n prăsele le-am simtit.
Un om ne-a dăruit în schimb,150 de cruci din lemn pentru sufletul celor care s-au jertfit acolo si au rămas fără însemne creștine.
Alți oameni au dat cu untdelemn crucile și câțiva copii, cu mâinile lor, au început să sape în pământul acela, împreună cu femeile care aprig s-au ostenit, așa cum cele “de pe timpuri” își conduceau soții si feciorii pe front.
Cu brațele lor, bărbații au ridicat o Cruce Mare și au făcut ceea ce era de făcut, iar vrednicii preoți au sfințit lucrarea copiilor, femeilor și bărbaților tari.
Așa a răsărit, dincolo de toată negura vremii, un Cimitir nemuritor, pentru eroii care nu mor, încăpățându-se să facă încă Istorie în pofida timpurilor anti-istorice.
Pentru acei copii, femei și bărbați, pentru eroii nemuritori ce se iau și acum la trântă cu vremurile, răspundeți Prezent la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, de Înălțarea Domnului, joi, 13 iunie, ora 17!
2019-2024- Valea Uzului, 5 ani de legendă!
Mihai Tîrnoveanu
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărulDoneaza prin Transfer Bancar
Partidele de dreapta au înregistrat câștiguri majore în alegerile parlamentare din Uniunea Europeană, aducând înfrângeri umilitoare cancelarului german Olaf Scholz, președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului austriac Karl Nehammer, relatează Al Jazeera. În timp ce partidele mainstream au păstrat duminică controlul asupra celor 705 membri ai Parlamentului European, blocul cu 27 […]