PNL

Kiss Janos: “Albastrul, galbenul şi roşul nu mai sunt pentru noi doar culori, ci simboluri sacre”

De Ziua Drapelului Național al României, o declarație politică a trecut aproape neobservată în spațiul public românesc. Este vorba despre declarația de presă a deputatului Kiss Janos. O declarație politică patriotică mai înflăcărată decât cea a domnului deputat Kiss Janos n-am putut observa la niciunul dintre parlamentarii români.

Redăm integral declarația sa de pe 26 iunie 2024, în speranța ca domnul deputat Kiss Janos să nu fie excepția de la regulă dintre minoritarii din România care gândesc așa, și ca astfel de opinii să devină o normalitate în societatea românească:

“26 iunie 1848, ziua când Tricolorul a fluturat pentru prima dată în calitate de Drapel Naţional

Într-o zi ca aceasta (cum ar fi să ne imaginăm ce fel de zi era? Călduroasă şi prăfoasă ca zilele de vară din Bărăgan? Sau mai degrabă furtunoasă ca inimile românilor în timpul acelei Revoluţii?) din anul 1848, Guvernul revoluţionar de la Bucureşti a proclamat Tricolorul pe care îl cunoaştem astăzi drept Drapel naţional.

De atunci încoace, albastrul, galbenul şi roşul nu mai sunt pentru noi doar culori, ci simboluri sacre extrase din experienţele noastre istorice. Aceasta pentru că fiecare dintre aceste culori ne vorbeşte despre ceva din trecutul nostru, ceva care ne-a marcat, care ne-a definit.

Albastrul (albastrul cerului Patriei, cel mai curat dintre toate) reprezintă şi înaltul năzuinţelor noastre, pentru că toate actele istorice săvârşite de reprezentanţii acestui popor au fost motivate de dorinţa de mai bine – de siguranţă, de libertate, de propăşire materială şi spirituală.

Galbenul, culoarea holdelor care altădată ne-au făcut Grânarul Europei, ne vorbeşte despre rădăcinile noastre agrare şi despre legătura noastră cu pământul acesta, pe care îl iubim, îl apărăm de fiecare viitură de la Răsărit pentru a nu fi pângărit în sacralitatea sa de cnutul rusesc şi spre care ne poartă dorul indiferent pe ce meleaguri străine am ajunge, pentru că în inimile noastre de români, toţi ştim că, în realitate, nicăieri nu e ca acasă.

Iar roşul reprezintă, evident, jertfele pe care a trebuit să le facem pentru a rămâne aici, pe cât s-a putut de liberi, în faţa urgiilor venite periodic pe Coridorul Stepelor. Ei bine, aceasta este probabil cea mai mare realizare a vremii noastre: faptul că, pentru prima dată în existenţa noastră întreagă, roşul este doar în trecut. ”

Kiss Janos

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

15 ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago