Site icon

PE-REPEDE-ÎNAINTE CU ION CRISTOIU, SCRIITOR ȘI JURNALIST: „Trump e victima unei campanii publice de diabolizare”

Sursa imagine: Aleph News

17/07/2024 | Traian Horia

Reporter: Atentatul cu armă de foc împotriva candidatului prezidențial Donald Trump pleacă din același loc de unde a plecat cel împotriva lui J. F. Kennedy?
Ion Cristoiu: 
Da, dintr-o decizie de eliminare a unui om care poate schimba fața Americii. Se știe de mult că John Kennedy se angajase déjà într-un proces de modificare radicală a politicii SUA față de liderul cubanez Fidel Castro. Mult mai important, el anunțase că va porni o luptă înverșunată împotriva Mafiei, iar acest deranja.

Reporter: Cum comentați faptul că într-un timp scurt, în țări guvernate de Democrație, au fost înregistrate trei atacuri armate împotriva unor Conservatori cunoscuți- premierul slovac Rober Fico, miliardarul Elon Musk și candidatul american Donald Trump? Dacă există o conexiune între aceste atacuri?
Ion Cristoiu: 
Împotriva celor enumerați anterior, așa-zișii democrați duc o campanie de diabolizare, sugerînd că ar reprezenta „pericole pentru Națiune”. Rezultă de aici destul de clar: cine îi împușcă, se sacrifică pentru Binele Universal. Sunt mulți descreierați care receptează acest mesaj. Și cum unii sunt plictisiți de o viață banală, pun mâna pe pușcă.

Reporter: „Progresismul” a dat și el în Teoria Conspirației. Mai multe ziare ale Noului Marxism sugerează că atentatul împotriva lui Trump a fost regizat.
Ion Cristoiu:
 Nu mă miră. Se pregătea déjà justificarea asasinatului.

Reporter: Kim Jong Un trimite săpători de tuneluri în Ucraina. Mă aștept ca vreun pluton-două să încurce tunelul și să ajungă până sub Palatul Cotroceni.
Ion Cristoiu: 
Doamne ferește! Presupunînd că ajung pînă la Klaus Iohannis, ce să facă cu el? Nici de dulap nu-i bun, pentru că e comod, un fel de soț al comodei.

Reporter: Iohannis stă oricum așezat pe 20 de milioane de români. Ce mai contează câțiva coreeni micuți?
Ion Cristoiu: 
Nu-l văd bine. S-ar putea ca mămăliga coreeană să explodeze mai repede ca mămăliga de la români.

Reporter: Au făcut conferință de pace pentru Ucraina, fără să invite Rusia. Trăim în Kafka: mâine vor face conferință pentru extratereștri, fără să invite planeta Marte.
Ion Cristoiu: Ca să fiu analist politic, voi spune că n-a fost propriu-zis conferință de pace, ci o manifestare propagandistică nu prea diferită de reuniunile publicitare ale Tratatului de la Varșovia.

Reporter: Cine are interes mai consistent pentru a prelungi conflictul din Ucraina? Biden sau Putin?
Ion Cristoiu: 
Biden, Putin în nici un caz. Pentru ruși războiul e o povară. În plus, Vladimir Putin știe de la țarii lor că pierderea unui război de către autocrat înseamnă pierderea respectului din partea rușilor. Căderea lui Nicolae al II-lea a început odată cu înfrîngerea din războiul ruso- japonezJoe Biden are interesul ca războiul să dureze încă un secol, dacă asta se poate. Se dă viteaz fără a ști măcar unde e câmpul de luptă, ține Europa la pământ, hrănește companiile producătoare de armament. Ca să nu mai spunem că războiul se duce pe teritoriul Ucrainei și nu al Americii, iar cei care mor sunt ucrainenii.

Reporter: Apare tot mai frecvent informația că războiul din Ucraina se termină anul ăsta. Despre informația că războiul din Ucraina ne termină anul ăsta nu suflă nimeni nimic.
Ion Cristoiu:
 Nu e încă, dar poate fi vorba de un sfârșit. La Apocalipsă se poate ajunge – vorba lui Iohannis- pas cu pas, fără ca politicienii occidentali să-și dea seama, și chiar fără ca ei să vrea un război. Așa s-a declanșat Primul Război Mondial.

Reporter: Bucureștiul vrea să dea Ucrainei o baterie anti-rachetă Patriot. Fiind vorba de politicieni români, va fi vorba de o baterie Patrihoț?
Ion Cristoiu:
 Chestia asta, cu darurile în Baterii Patriot e ca în povestea în care un bărbat îi dăruiește vecinului, aragazul pe care nevastă-sa îi făcea omletele. Când vine femeia și întreabă „Măi, omule, noi pe ce mai facem omleta?”, el răspunde „Se duc negocieri”. Cum ar veni, erau „negocieri” ca vecinul să-i dea totuși, ceva în schimbul aragazului. Un patefon, de exemplu.

Reporter: Volodymyr Zelenski a avut șapte ani să se înarmeze și vorbim aici de acordurile de la Misnk, niciodată aplicate. N-a făcut-o, iar azi face anticameră pe la toate împărățiile, pentru armament. Comentați.
Ion Cristoiu
Zelenski (Volodymyr, președintele Ucrainei, n.n.) nu s-a gândit niciodată la un război purtat doar de ucraineni. El a început războiul pentru a oferi Occidentului un prilej de a o pune de-un război cu Federația Rusă.

Reporter: Migrația necontrolată a întors națiunile împotriva „progresiștilor”, e vizibil asta din Italia până în Olanda, Suedia și Franța. Credeți că va continua trendul pro-Conservatorism și anti-Neoliberal în Europa?
Ion Cristoiu: Nu va continua. Pe de-o parte pentru că forțele Conservatoare se luptă între ele cine să fie mai șef, iar pe de alta, când ajung la putere precum partidul lui Meloni (Giorgia, premierul Italiei, n.n.) devin mai „progresiști” decât „progresiștii”. (…)

Parteneriat PRESĂ. ADJECTIV. TRAIAN HORIA – BLOG de JURNALIST


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Exit mobile version