30 Iulie 1552 – Turcii cuceresc Cetatea Timişoara. Timişoara devine, pentru aproape două secole, paşalâc turcesc
La 30 iulie 1552, apărătorii creștini ai cetății Timișoarei acceptă să se predea otomanilor având promisiunea din partea turcilor că vor fi lăsați să plece nevătămați după ce deschis poarta cetății. Turcii nu se țin de cuvânt și masacrează toți oștenii din cetate.
Acesta este momentul când Timișoara încetează preț de aproape două secole să mai fie cetate creștină și va fi transformată în pașalâc, în reședință a beilor turci și chiar în zonă de promovare a islamului.
“Pașalâcul Timișoara (în turcă Eyâlet-i Temeşvar) a fost o entitate administrativă în perioada după 1552, anul ocupării părții de vest a Banatului de către otomani, până în 1716, când habsburgii i-au alungat din provincie.
Religia oficială în Pașalâcul Timișoara era cea musulmană. Unele biserici catolice din Timișoara și Arad, precum vechea biserică franciscană din Timișoara, au fost transformate în moschei. Catolicii din Cenad și din celelalte orașe au fost alungați. Doar credința creștin-ortodoxă era tolerată. Ortodocșii din pașalâc se aflau sub jurisdicția Patriarhiei de la Ipek (Peć), înființată în 1557.”
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“În imaginea de mai sus sunt jandarmii români. Nu băgați în seamă acel banner. Muzica reprezentativă a Jandarmeriei Române a cântat la Carei sâmbătă seara, în data de 27 iulie 2024. Nu s-a bătut toba să afle tot careianul. Evenimentul nu a fost mediatizat decât de Buletin de Carei, singurul […]