Site icon Glasul.info

Aventurile lui Hoțocrate: președintele CJ Prahova și gașca lui, staruri ale corupției

Conform unui comunicat de presă al DNA – Secția de combatere a corupției, s-a anunțat continuarea urmăririi penale în cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și a altor suspecți, într-o anchetă amplă ce vizează multiple infracțiuni de corupție.

Da, ați auzit bine, președintele Consiliului Județean Prahova s-a apucat de jonglat cu banii și cu influența sa, ca într-o telenovelă românească autentică !

Pregătiți-vă pentru un maraton de comedie și corupție ! Dacă vă întrebați ce se întâmplă când un președinte de Consiliul Județean și echipa sa se întâlnesc cu banii publici, influența politică și au un strop de imaginație bolnavă, răspunsul e simplu: o telenovelă  demnă de un film de Oscar.

Distribuția de Oscar, în telenovela anchetei DNA

Echipa de vis a DNA-ului a dispus urmărirea penală pentru următorii actori din telenovela noastră:

  1. Iulian Dumitrescu (PNL Prahova), alias “Hoțocrate – Mână Lungă de la Prahova”, acuzat de un întreg repertoriu de infracțiuni, de la dare de mită în formă continuată (50 acte!) la trafic de influență și luare de mită. Pare că domnul președinte avea mai multe ocupații decât ne-am fi imaginat!
  2. persoană fizică, cunoscută și sub numele de “Funcționarul generos”, care a primit mită continuu (50 acte). Omul acesta chiar era un ”profesionist al mitei” și știa să își facă ziua de muncă mai plăcută !
  3. persoană fizică, “Complicele perfect”, acuzată de complicitate la dare de mită și trafic de influență. Ce să mai, distribuție completă!
  4. persoană fizică, alias “Ajutorul de nevoie”, acuzată de complicitate la luare de mită.

Telenovela a avut mai multe episoade, fiind urmărite cu intensitate și interes maxim, de cei de la DNA – Secția de combatere a corupției.

Episodul 1: “Banii și terenul”

Între 22 octombrie 2021 și 8 noiembrie 2022, Dumitrescu Iulian, șeful mare de la Prahova, ar fi dat ”Funcționarului generos” suma de 923.350 lei și 74.000 euro, în numerar, ca într-un film de acțiune. Banii au fost împărțiți în 43 de tranșe în lei și 7 tranșe în euro. Oare de câte valize a avut nevoie ?!

Episodul 2: “Influența străzilor”

Între 16 iulie 2021 și 6 septembrie 2021, Dumitrescu ar fi primit 130.000 lei de la un martor, lăsând să se creadă că are super-puteri asupra funcționarilor din Administrația Străzilor București. Promisiunea? Urgentarea plăților pentru reparații străzi. Poate că trebuia să devină magician, nu politician!

Episodul 3: “Bani pentru drumuri județene”

Între 14 iulie 2022 și 11 august 2022, Dumitrescu ar fi primit suma de 456.930 lei și 44.800 euro de la mai multe firme care aveau contracte cu Consiliul Județean Prahova pentru întreținerea drumurilor. Se pare că drumurile duc mereu la bani !

Episodul 4: “Operațiuni financiare șmechere”

Între 4 august 2021 și 6 decembrie 2022, Dumitrescu ar fi făcut 6 operațiuni financiare dubioase, vânzând terenuri și autovehicule ca și cum ar fi avut o agenție imobiliară și o firmă de transport.

Epilog: Măsuri asiguratorii și control judiciar

Procurorii au pus măsuri asiguratorii pe conturile bancare ale lui Dumitrescu, pe două imobile ale unuia dintre complici și pe conturile bancare ale altuia. Acțiunea penală a fost pusă în mișcare, iar ”Complicele perfect” și ”Ajutorul de nevoie” sunt sub control judiciar pentru 60 de zile, începând cu 30 iulie 2024.

Procurorii continuă să investigheze și alte persoane pentru infracțiuni de dare de mită și complicitate la dare de mită. Rămâneți aproape, show-ul continuă !

O istorie a corupției de la Consiliile Județene din România

În țara din care și I.L.Caragiale a fugit, țara unde șpaga și combinațiile ”șmecherești”, din banii publici, sunt la ordinea zilei, avem și eroii noștri de telenovelă: astăzi aceștia sun președinții de Consilii Județene. Aceste personaje parcă desprinse din filmele de comedie, au transformat corupția într-o adevărată ”artă”. De la Mehedinți la Prahova, avem tot felul de povești picante de relatat. Așadar, haideți să facem cunoștință cu câțiva dintre cei mai celebri “actori” ai acestei telenovele românești:

În concluzie, aceste povești de corupție și abuz de putere reflectă o problemă persistentă în administrația locală din România. De la promisiuni nerespectate și influență politică dubioasă până la manipularea fondurilor publice și condamnări severe, aceste cazuri subliniază necesitatea unei reforme continue în sistemul de justiție și de administrație. Deși aceste „telenovele” ne oferă o imagine sumbră a corupției, ele ne pot și învăța despre importanța transparenței și responsabilității în funcțiile publice. Speranța noastră este că astfel de cazuri vor deveni din ce în ce mai rare, iar reformele necesare vor aduce o schimbare pozitivă pentru comunitățile afectate.

Corupția, șpaga și mita nu sunt doar probleme administrative, ci afectează profund încrederea publicului în instituții și echitatea sistemului. Este esențial ca reformele să nu rămână doar pe hârtie, ci să fie implementate și monitorizate eficient. Integritatea și transparența sunt fundamentale pentru restaurarea încrederii și pentru asigurarea unui viitor mai echitabil și just pentru toți cetățenii.

Noi sperăm că, astfel de cazuri, vor deveni din ce în ce mai rare și că reformele necesare vor aduce o schimbare pozitivă pentru comunitățile afectate. Doar prin acțiuni decisive și o cultură a responsabilității putem spera la un sistem mai curat și mai eficient.

În România umorul este garantat. Nu se plictisește nimeni!

Sursa: Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție

Editor: Felix


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Exit mobile version