Evenimente

Eveniment. Expoziție documentară dedicată generalului Ioan Culcer, la Târgu Jiu

Miercuri, 21 august 2024, începând cu ora 16:00, vă invităm la deschiderea expoziției documentare ,,Generalul Ioan Culcer – reprezentant al elitei militare românești”, organizată cu ocazia atribuirii numelui General Ioan Culcer, începând cu anul școlar 2024-2025, Liceului Tehnologic Nr. 2 din Târgu Jiu.

Expoziția documentară dedicată generalului Ioan Culcer aduce laolaltă documente, fotografii și obiecte inedite din colecții publice și private. Acestea oferă o perspectivă captivantă asupra vieții și carierei sale, aducând în lumina posterității contribuția sa la dezvoltarea și evoluția armatei române. Veți avea ocazia să vedeți decorații, medalii, diplome, brevete, scrisori și alte obiecte inedite care au aparținut acestui mare lider militar, fiecare piesă expusă punând în valoare realizările generalului Culcer în slujba țării. Nu ratați șansa de a afla mai multe despre această personalitate remarcabilă a istoriei noastre!
Expoziția, realizată de profesorul drd. în istorie Andrei Popete-Pătrașcu, este deschisă în perioada 21 august–21 septembrie 2024, în holul principal al Liceului Tehnic ,,General Ioan Culcer” din Târgu Jiu, strada Victoriei, nr. 132-138.

Generalul Ioan Culcer a studiat la Școala Politehnică din Paris și Școala de Aplicație pentru Artilerie și Geniu, de la Fontainebleau, iar de numele său se leagă, sub comanda generalului belgian Brialmont, realizarea sistemului de fortificații din jurul Bucureștiului, linia de apărare Focșani-Nămoloasa-Galați, iar mai târziu fortificarea capului de pod de la Cernavodă. Generalul gorjean Ioan Culcer a fost unul dintre ofițerii de geniu ai Armatei Române, comandant de mari unități militare, Secretar General al Ministerului de Război, profesor militar la Școala Superioară de Război, guvernator al Cadrilaterului, comandant al Armatei I, Ministru al Lucrărilor Publice, primul Președintele Asociației Generale a Ofițerilor în Rezervă și Retragere. A fost decorat cu numeroase medalii și distincții românești și străine.

Col. (rtr.) Gigi Bușe

Ultimele postari ale lui admin.RB (vezi toate)

admin.RB

0758 01 01 01

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

3 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

4 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

5 zile ago