Site icon Glasul.info

Viața în penitenciar, povestită de un deținut

foto descriptiv voceavalcii.ro, via anchetaonline.ro

O zi la penitenciar

-deșteptarea la ora 6 (apelul de dimineață).

-nr. de paturi într-o cameră: 4-22.

-o cameră de baie la fiecare cameră: duș, chiuvetă, toaletă (există chiar și W.C. turcesc, fără scaun).

-apă caldă, de 3 ori pe zi, câteva ore.

-spațiu de plimbare: zilnic 4 ore.

-apelul de seară la ora 19.00.

-masa de prânz la ora 12.00.

-masa de seară la ora 19.30.

-regim de detenție semi-deschis / deschis (mai puțin strict).

-un televizor în fiecare cameră, la fel și un frigider mic.

-aparatele de telefon mobile sunt interzise.

-nu există acces la internet.

-la bibliotecă sunt numai cărți religioase, nu sunt ziare, reviste, dicționare, atlase geografice.

-fiecare deținut are un card (un fel de cont pentru banii pe care îi deține), folosit la cumpărături și pentru convorbiri telefonice – în fiecare cameră este un fel de telefon public, și pe holuri și în curtea de plimbare, pe care le pot folosi deținuții.

-masa (mâncarea) se servește în cameră, nu există sală de mese.

-deținuții nu au uniforme (ca-n filmele americane).

-semnalul TV între orele 9.30 și 24.30, zilnic.

-deținuții își păstrează lucrurile în genți aflate sub pat și la o magazie.

-serviciul Vizită asigură primirea vizitatorilor și a corespondenței.

-supravegherea deținuților se face de către agenți, inspectori și comisari, care au diferite funcții: șefi de secție, directori, directori adjuncți etc. pentru educație, logistică, servicii sociale, servicii medicale (infirmerie), evidența deținuților, întreținere (mecanic-șef, electrician, electronică, legătura cu judecătoria și tribunalul local și cu alte penitenciare și spital-penitenciare din țară, aprovizionare alimentară și non-alimentară, contabilitate, economic, relații publice).

-munca în incinta penitenciarului se face contra zile câștig (1 lună de muncă pentru 5 zile câștig, adică eliberarea mai devreme cu 5 zile), 8 ore pe zi.

-munca în afara penitenciarului se face contra bani (1 lună de muncă pentru 500 de lei), 8 ore pe zi.

-judecătorul delegat, cu biroul în penitenciar, prin audiențe, asigură respectarea drepturilor deținuților, rezolvă reclamațiile lor.

-audiențele se acordă de toate cadrele de conducere.

-cererile deținuților pentru diferite probleme, ca mutarea în altă cameră, conflicte cu alți deținuți, la muncă, audiențe, permisiunea de a primi vizitatori, permisiunea de a avea maxim 10 nr. de telefon la care poți suna, se face pe niște formulare speciale.

Deținuții care muncesc în penitenciar se numesc plantoane: fac curat în birouri, pe holuri, în curte, lucrează la bucătărie, servesc masa la deținuți și cadre, spală și usucă hainele deținuților, aduc și impart pâinea, frizerul, bibliotecarul, magazinerul, instalatorul, croitorul.

Deținuții nu pot primi apeluri telefonice.

Se poate participa, cu recomandare din partea conducerii, la diferite cursuri și concursuri tematice (de exemplu: 8 septembrie – 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, Sfânta Marie Mică) și se obțin credite (puncta) și apoi recompense (evidențieri) = pachet suplimentar cu alimente la vizită sau permisii de 1-10 zile în oraș, la tine acasă.

Cei care sunt considerați ,,reabilitați” din partea conducerii și îndeplinesc anumite condiții pot apărea în fața unei comisii pentru ,,liberare condiționată”, adică eliberare înainte de termen, care trebuie confirmată de judecătorie și tribunal. Pe de altă parte, deținuții recalcitranți sunt chemați la aceeași comisie și primesc sancțiuni sau raport de incident. Poți astfel trece de la regimul de detenție deschis la semi-deschis sau chiar închis și atunci ești mutat la alt penitenciar de maximă siguranță (la Giurgiu sau Arad).

În camere se pot organiza percheziții, pe neașteptate. Pe hol, la fiecare secție, există un monitor (ecran TV) unde deținutul își scanează cardul și are acces la informații personale (bani în cont, nr. de credite, nr. de telefon admise, nr. de recompense etc.).

Amestecând toate cele scrise mai sus, ne vom da seama cum decurge viața unui deținut în penitenciar. Somnul și privitul la televizor predomină, nu există ziare și aparate de radio. (V.)

9 septembrie 2024

Exit mobile version