Site icon

Prezentare de carte românească în localitatea DACIA, județul Satu Mare

Prezentare de carte românească în localitatea DACIA, județul Satu Mare

Prezentare de carte românească în localitatea DACIA, județul Satu Mare

Astăzi, 20 octombrie 2024, a avut loc în satul Dacia din județul Satu Mare o prezentare de carte românească, autor col. Gavril Babiciu. Vremea însorită a permis ca activitatea să aibă loc în curtea Căminului Cultural din localitate.

Protopopul Florian Mocanu și preotul paroh Andreica Gratian au săvârșit un serviciu religios în memoria poetului Aurel Pop și a Eroilor Neamului care au luptat pentru eliberarea localității în octombrie 1944. Au fost depuse coroane de flori în jurul catargului cu drapel românesc ridicat în memoria ostașilor români. Alături de autor au fost col(rtr)Voicu Șichet, Gheorghe Șchiop, dr.Viorel Câmpean, Mirela Horgoș de la Asociația Urmașii lui Lucaciu.

Aprecieri alese pentru col(e)  Gavril Babiciu care a intervenit ferm atunci când dr.Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană a făcut referire la sat ca fiind  unul de coloniști, la fel ca și Răzvan Roșu de la Muzeul Județean Satu Mare atunci când se referă la moți. Domnul col(r) Babiciu a întrebat: ,,cum pot fi coloniști românii în țara lor, românii care s-au strămutat  din Maramureș în județul Satu Mare cum pot fi denumiți coloniști?!,,.

Este de remarcat în ultimul timp vehemența cu care se încearcă deturnarea faptelor istorice și inducerea în mentalul colectiv  a ,,binefacerilor ,, imperiului habsburgic care a adus coloniști germani în România în satele de români de unde românii au fost evacuați pur și simplu.

Satul Dacia din județul Satu Mare este un sat de români get-beget așa că încercările de a-l transforma  în unul de coloniști denotă rea intenție și slugărnicie față de cei care îi coordonează și îi finanțează.

Cărțile prezentate de autor au fost foarte apreciate de către cei prezenți.

Daniela Ciută



perfect-tour.ro
Exit mobile version