Site icon

Au trecut nouă ani de la sfințirea Troiței Eroilor de la Cotul Donului, la Mănăstirea Comana

Astăzi se împlinesc 9 ani de la sfințirea Troiței Eroilor de la Cotul Donului (1942), amplasată pe 24 Octombrie 2015 la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu.

Peste 250.000 de eroi români sunt ignorați în fiecare an de către statul român. Când aveți ocazia și ajungeți la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, nu uitați să aduceți un pios omagiu acestor eroi care acum sunt uitați de un stat care nu știe sau nu vrea să-și cinstească eroii așa cum se cuvine.

În anul 2015 am primit și eu o invitație la evenimentul Sfințirii Monumentului Eroilor de la Cotul Donului (1942) la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, însă nu am putut ajunge pentru că acceptasem o invitație la un alt eveniment în țară, iar timpul și distanța nu mi-au îngăduit să pot ajunge la ambele evenimente.

INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com
INITIATIVA GENERAL RADU THEODORU: MONUMENTUL EROILOR DE LA COTUL DONULUI – TROITA DE LEMN LA MANASTIREA COMANA, foto: cotuldonului.wordpress.com

Ridicarea acestei sfinte troițe dedicate Eroilor de la Cotul Donului a fost inițiativa generalului Radu Theodoru, fiind o dovadă că atunci când nu se implică statul român, o pot face oamenii care totuși nu uită sacrificiul înaintașilor noștri, a eroilor care au murit pentru patrie.

SFINTIREA MONUMENTULUI EROILOR de la COTUL DONULUI 1942 are loc Sambata 24 octombrie 2015, foto: cotuldonului.wordpress.com
SFINTIREA MONUMENTULUI EROILOR de la COTUL DONULUI 1942 are loc Sambata 24 octombrie 2015, foto: cotuldonului.wordpress.com

Anul trecut însă pașii m-au purtat la Mănăstirea Comana și am poposit câteva minute în fața troiței. A fost un moment înălțător și m-am bucurat nespus de mult când am văzut că vin mulți oameni să aducă omagii acestor eroi la troiță. La mică distanță de această troiță am văzut cam o duzină de cruci vechi din piatră adunate în cerc lângă ruinele unui vechi zid, probabil rămășițe din vreo anexă a mănăstirii. M-am gândit atunci: ce bine, iată că le ține cineva companie, iar eroii noștri nu sunt singuri, ci simt energii familiare lângă troița dedicată lor.

Troița Eroilor de la Cotul Donului de la Mănăstirea Comana este exemplul civic că atunci când statul român nu-și face datoria și nu cinstește așa cum se cuvine eroii neamului românesc, se implică societatea civilă. Generalul Radu Theodoru rămâne la vârsta sa venerabilă un om foarte cerebral și patriot, cu o carieră prolifică în cariera sa de scriitor, dar și în ceea ce privește exemplele pe care le dă prin educație patriotică.

Dacă statul român uită de Eroii Neamului, voi însă să nu uitați niciodată! La Cotul Donului au murit sute de mii de români și noi avem datoria de a le menține amintirea vie și sacrificiul lor să nu fi fost unul în zadar. Nu uitați niciodată să vă cinstiți eroii, indiferent de cât de antiromânesc este “statul român”!

Fandel Mihai

Exit mobile version