Am recitit până la ziuă cartea “𝙋𝒂̆𝙘𝒂𝙩𝒆𝙡𝒆 𝑨𝙧𝒅𝙚𝒂𝙡𝒖𝙡𝒖𝙞 𝙛𝒂𝙩̦𝒂̆ 𝒅𝙚 𝙨𝒖𝙛𝒍𝙚𝒕𝙪𝒍 𝒗𝙚𝒄𝙝𝒊𝙪𝒍𝙪𝒊 𝒓𝙚𝒈𝙖𝒕” scrisă de Ion Rusu Abrudeanu, un autor aș zice din păcate destul de marginalizat față de cum ar trebui promovată opera literară a acestuia, mai ales pentru valoarea ei istorică.
Surprinde și acum ca și prima dată când ne-a căzut întâmplător în mâini această carte, amploarea trădării și activităților antinaționale ale unor români ardeleni. Ca și astăzi, existau foarte multe cozi de topor în Transilvania și la începutul secolului XX, care sabotau și puneau în primejdie nu doar unirea Transilvaniei cu România, ci ba chiar și viața unor conaționali de-ai lor.
Uite de asta trebuie să ne cunoaștem istoria, în primul rând pentru a nu mai repeta greșelile istoriei, iar în al doilea rând pentru a învăța să recunoaștem trădătorii care se află printre noi și dușmanii neamului românesc, văzuți sau nevăzuți, știuți sau neștiuți.
Ardelean refugiat în România după ce a refuzat să se înroleze în armata austro-ungară și să-și ucidă frații români de peste Carpați în timpul Primului Război Mondial, Ion Rusu Abrudeanu este omul care a dat multă substanță și profesionalism publicisticii românești în cei 14 ani cât a condus revista “România ilustrată”, o revistă de bună calitate chiar și pentru zilele noastre.
Pentru cei care nu ați auzit și nu ați citit niciodată această carte, v-o recomandăm cu multă căldură. Surprinzător datei la care a fost publicată, în anul 1930, cartea este culmea destul de actuală și pentru vremurile pe care le trăim acum. O să descoperiți în ea multă intrigă, trădare și mașinațiuni politice aidoma scenei politice actuale, ceea ce face mai ușor de înțeles și de deslușit ițele putrede ale “eșafodului” politic românesc, unul de-a dreptul patibular.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Pe 4 ianuarie 1999 avea loc greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în […]