RSS

La 30 septembrie 1831 era întocm…

În 1831, Iordache Go…

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

8 noiembrie 1918, ziua când preotul martir Ioan Opriș a fost împușcat pe treptele bisericii la care slujea de către jandarmii unguri: “Nu mai lătra, popă spurcat!”

Print Friendly, PDF & Email

8 noiembrie 1918, ziua când preotul martir Ioan Opriș a fost împușcat pe treptele bisericii la care slujea de către jandarmii unguri: “Nu mai lătra, popă spurcat!”

La 8 noiembrie 2018 s-au împlinit 100 de ani de la odiosul incident de pe treptele bisericii din satul Cristiș(azi Oprișani, cartier al orașului Turda), când jandarmii îl împușcă cu sânge rece pe preotul român din localitate pentru că îndemna românii să-și apere interesele naționale.

Ioan Opriș a fost preot ortodox la fosta biserică de lemn ctitorită în anul 1866 de preotul Vasile Rus (1819-1867) din satul Cristiș, (azi Oprișani, cartier al orașului Turda). La începutul lunii noiembrie a anului 1918, preotul Ioan Opriș s-a numărat printre intelectualii care îndemnau românii să meargă la Alba Iulia. I-a chemat pe enoriașii români în biserică, și i-a pus să jure că nu vor trăda România.

Un grup de jandarmi unguri, văzând românii adunați în curtea bisericii ortodoxe, a coborât din căruțe și unul dintre jandarmi l-a împușcat pe preotul român chiar în ușa bisericii. Preotul Ioan Opriș a murit la numai 39 de ani, lăsând în urmă o soție disperată, cu șapte copii minori, fără să mai apuce să-și vadă visul împlinit: Marea Unire. Cel mai mic dintre copiii preotului, Remus, avea doar câteva luni la moartea acestuia.

“Un jandarm ungur a strigat: „Nu lătra, popă spurcat!”, iar altul a tras în el cu arma. Preotul fiind grav rănit, a fost transportat de oameni acasă.” (Maria Lupașcu, Schiță monografică a comunei Oprișani)

Pentru fapta sa, familia regală din România a dat în anul 1924 un decret prin care fostul sat Cristiș a primit numele de Oprișani. Numele de până atunci al satului, Cristiș, provenea potrivit documentelor istorice de la călugării cruciați stabiliți pe aceste locuri după unul dintre războaiele cruciate (n.r. Keresztes). Potrivit recensământului maghiar de la 1910 pentru satul Cristiș, localitatea avea un număr total de 556 de locuitori, din care 388 erau români, 149 unguri, 3 germani și 16 de alte etnii.

În memoria preotului martir, pe zidul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” este așezată o placă memorială cu următoarea inscripție:

“În această Biserică a slujit cu mare credință ca preot Ioan Opriș care a fost ucis mișelește în 8 noiembrie 1918 pentru cauza Marii Uniri”

iar în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicat în anul 2004 un bust omagial, opera sculptorului Emilian Savinescu. De asemenea, o școală din Oprișani a primit numele de „Școala Ioan Opriș”.Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info