Se apropie 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. În țară au loc numeroase manifestări, se demarează noi proiecte culturale. Un mare scriitor invitat la Satu Mare spunea că fără cultură, la fel ca în orice altă reședință de județ, Satu Mare este doar un sat mai mare. Nimeni nu vrea acest lucru.
Oamenii din instituțiile de cultură, asociațiile culturale, șefii de instituții, autoritățile locale, se străduiesc să mențină Satu Mare printre locurile în care cultura este la loc de cinste. Lipsește însă ceva: municipiul Satu Mare este printre foarte puținele reședințe de județ din România în care poetul național Eminescu nu are un monument. Anul trecut bustul poetului național al Ungariei Petőfi Sandor, a fost înlocuit cu o sculptură monumentală. Același lucru se va realiza anul acesta pentru poetul național Mihai Eminescu de la a cărui naștere se împlinesc 175 de ani.
Sub deviza SUSȚINEM RIDICAREA UNUI MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE vineri, 10 ianuarie 2025, ora 15.00 vă invităm la Centrul Multicultural Poesis, (strada Mircea cel Bătrân nr. 9-11) la aniversarea a 35 de ani de la apariția primelor reviste de cultură din Satu Mare după căderea regimului comunist, SOLSTIȚIU, POESIS și PLEIADE.
Săptămânalul Solstițiu a fost continuat de cotidianul „Informația Zilei”, revista „Pleiade” a devenit „Acolada”, iar revista „Poesis” își păstrează titlul de 35 de ani.
Trebuie menționate și ziarele care s-au înscris încă din timpul evenimentelor din decembrie 1989 în rândul publicațiilor democratice, libere, Gazeta de Nord Vest” și Friss Ujsag, ziar în limba maghiară care, din păcate, și-a încetat apariția.
Readucerea în actualitate a momentelor care au marcat trecerea de la dictatură la democrație se încadrează în manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale.
În 15 ianuarie se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Cu această ocazie inițiem adunarea de semnături pentru susținerea proiectului UN MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE. Fără un monument dedicat poetului național Mihai Eminescu, Satu Mare rămâne la nivelul unei comune, a unui mic oraș provincial.
În Satu Mare, în fața liceului Eminescu a fost inaugurat un prim bust acum o sută de ani, în anul 1924, realizat de sculptorul Kaiszler, lucrare dispărută în furtunile istoriei. Mai târziu, în anul 1958, s-a instalat un nou bust realizat de un sculptor necunoscut, fără operă, Mircea Bogdan, devenit actor comic în filme precum „Haiducii”, „Comedie fantastică” sau „De-aș fi Harap Alb”.
Mihai Eminescu, la Satu Mare, merită mai mult decât un bust. Eminescu merită un monument într-un loc public. Participanții la evenimentul încadrat în Zilele Culturii Naționale, vor semna un document prin care se deschide lista pentru susținerea proiectului UN MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE.
Grupul de inițiativă va fi validat la adunarea de vineri, 10 ianuarie, urmând ca apoi să se adune semnăturile pentru susținerea acestui proiect vital pentru viața culturală din județul Satu Mare.
Sunt invitați în primul rând reprezentanții autorităților locale, prefectul județului, președintele Consiliului Județean, primarul municipiului Satu Mare, parlamentarii care reprezintă județul Satu Mare, scriitorii, ziariștii, istoricii, artiștii, oamenii de cultură sătmăreni, conducerile instituțiilor de cultură, asociațiile culturale non-guvernamentale, și nu în ultimul rând oamenii de afaceri care pot susține acest proiect.
Invitațiile sunt lansate de revistele Poesis și Acolada, de ziarele Informația Zilei și Gazeta de Nord Vest.
Lista pentru inițiatori rămâne deschisă. Va fi completată la adunarea de vineri, 10 ianuarie, de la Centrul multicultural Poesis.
Preluare Buletin de Carei
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
Showing 1-8 of 13 Books
Istoria ilustrata a Transilvaniei
By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures
By: Silvestru Moldovan
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria
By: Silvestru Moldovan
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat
By: Corvin Lupu
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate
By: Dimitrie Bejan
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale
By: Tiberiu Tudor
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor
By: Gică Manole
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.